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Honorable E. B. McClain

Member, Alabama State Senate

3826 Troy Terrace

Brighton, Alabama  35020

Education, Boards of - Residence Requirements - Jefferson County

If a member of the Jefferson County Board of Education, elected to serve pursuant to section two (no munici​pal school system) of Act No. 645 (1975), changes his or her residence to an area served pursuant to section three (municipal school system) during any given term, such member will become disqualified for the office.

Dear Senator McClain:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION


Whether a member of the Jefferson County Board of Education, who was elected from an area of the county not served by a municipal school system, changes his/her residence during the term of office to an area of Jefferson County served by a municipal school system becomes disqualified to serve on the Board.

FACTS AND ANALYSIS


In your letter of request, you provide the following facts:


At this time I would like to ask you for an opinion of the qualifications of the members of the Jefferson County Board of Education.  Four of the members must live in areas served by the County Board.  One member can live in a city served by a local board.  If a person is elected and lives in an area served by the Jefferson County School Board and moves into a city with a board of education, is that person still qualified to serve?


Act No. 645 (1975) describes the residency requirements for mem​bers of the county public school board of education for Jefferson County, Alabama.  Your opinion request relates particularly to sections two and three of the Act.  Specifically, those sections provide:


Section 2.  In any such county, four mem​bers of the county public school board of educa​tion shall be required to reside within the area served by the particular county school system.  Only those qualified voters who reside in the area served by the county public school board shall be eligible to vote in the election of these four members of that school board.


Section 3.  In any such county, one mem​ber shall reside within a municipality not served by the particular county school system.  Only those qualified voters who reside in such a municipality not served by the county school board of education shall be eligible to vote in the election of this member of that school board.

1975 Ala. Acts No. 645, 1401-02.


Moreover, in 1997, the Alabama Legislature passed additional leg​islation to provide assigned place numbers to the five positions of the Jefferson County Board of Education.  The first subsection of that Act, Act No. 97-143, provides:


Section 1.  (a) The Jefferson County Board of Education is composed of five members; four who reside in an area served by the Jefferson County School System who are elected from that area of the county not served by a municipal school system and one who resides in any area of Jefferson County served by municipal school systems who is elected by the qualified electors of those municipalities with municipal school systems.

1997 Ala. Acts No. 97-143, 183.


If a member elected to serve pursuant to section two of Act No. 645 (1975) changes his or her residence to an area served pursuant to section three, or vice versa, during any given term, such member will become dis​qualified for the office to which he/she was elected.


Residency, however, is a very complicated, fact-driven issue.  Resolution of such residency requirements can hinge on inquiries into several factors, for example:  (1) are there two physical residences; (2) how often does the office holder live at the questioned residence; (3) what other evidence or indicia of intent to reside exists, such as listed resi​dence for tax, driving, insurance, or voting purposes; or (4) the level of evidence of an intent to remain.  Parr v. Shoemaker, 545 So. 2d 37 (Ala. 1989); Osborn v. O’Barr, 401 So. 2d 773 (Ala. 1981).  It is also important to note that an exemption provision is contained in Act No. 645 (1975) for members serving at the time that Act was passed.

CONCLUSION


If a member of the Jefferson County Board of Education, elected to serve pursuant to section two (no municipal school system) of Act No. 645 (1975), changes his or her residence to an area served pursuant to section three (municipal school system) during any given term, such member will become disqualified for the office.  In this event, the member may resign or be removed by a quo warranto action.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Tori Adams-Burks of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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