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Honorable Don Strength, Director

Randolph County Emergency 

   Management Agency

P. O. Box 1270

Roanoke, Alabama 36274

County Commissions - Contracts - Employees, Employers, Employment

The three-year limit found in section 41-16-57(e) of the Code of Alabama on public contracts for con​tractual services applies only to contracts that are competitively bid.

The chairman of the county commis​sion must sign a contract approved by the com​mission.

Dear Mr. Strength:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Randolph County Emergency Management Agency.

QUESTION ONE


Is it legal for an outgoing commission, with only one returning commissioner, to approve and execute a five-year contract?

FACTS AND ANALYSIS


Section 31-9-10 of the Code of Alabama, in pertinent part, states:


The governing body of the political sub​division is authorized to appoint a director, who shall have direct responsibility for the organiza​tion, admini​stration and operation of such local organization for emergency management, subject to the direction and control of such governing body.  

ALA. CODE § 31-9-10 (1992) (emphasis added).  This contract did not have to be competitively bid because it falls within the exceptions to the competitive bid law for “individuals possessing a high degree of profes​sional skill where the personality of the individual plays a decisive part.”  ALA. CODE § 41-16-51(a)(3) (1991).  The facts in your letter state that the county commission that approved your employment contract held its last meeting on October 24, 2000.  Your letter informs us that the contract for your employment as director of the Emergency Management Agency has a five-year term and that it will, therefore, endure for the entire term of the next elected county commission and for one year of the term of the next succeeding county commission.  


State law generally imposes a three-year limit on contracts:

Contracts for the purchase of personal property or contractual services shall be let for periods not greater than three years. "Lease-purchase" contracts for capital improvements and repairs to real property shall be let for peri​ods not greater than 10 years and all other lease-purchase contracts shall be let for periods not greater than 10 years.

ALA. CODE § 41-16-57(e) (1991).  The Alabama Supreme Court has applied this section as a basis to reject the proposition that the three-year limit applies whether or not con​tracts are competitively bid and concluded that section 41-16-57(e) applies only when contracts are required to be competitively bid.  Ala​bama-Tennessee Natural Gas Co. v. Southern Natural Gas Co., 694 So. 2d 1344 (Ala. 1997).

CONCLUSION


The three-year limit found in section 41-16-57(e) of the Code of Alabama on public contracts for con​tractual services applies only to contracts that are competitively bid.

QUESTIONS TWO AND THREE


Is a contract that is approved by the county commission legal and binding, with or without the Chairman’s signature?


If the contract is not binding without the signa​ture of the Chairman of the county commis​sion, must the Chairman sign a contract that has been approved by the county commission?

FACTS AND ANALYSIS


Because of the similarity of these questions, they will be answered together. The contract in question is a contract for your employment as Director of the Randolph County Emergency Management Agency for five years begin​ning October 1, 2000, and ending September 30, 2005.  Your request for an opinion informs this Office that the current county commis​sion’s final meeting occurred on October 24, 2000.  Your first question assumes that the motion that was made to approve the contract was passed even though two county commis​sioners voted in favor of accepting the contract and two abstained from voting.  Your initial assumption appears correct because rule 43 of Robert’s Rules of Order states “the basic requirement for approval of an action or choice by a deliberative assem​bly, except where a rule provides otherwise, is a majority vote.  The word majority means ‘more than half’; and when the term majority vote is used without qualification - as in the case of the basic requirement - it means more than half of the votes cast by persons legally entitled to vote, excluding blanks or abstentions, at a regularly or properly called meeting at which a quorum is present.” The Scott, Forsman Robert’s Rules of Order, Newly Revised 43 (1981).  Section 11-3-7 of the Code of Alabama states: “The meet​ings of the county commission may be held by the chairman of the county com​mission and two commissioners or by three commissioners without the chair​man, unless otherwise provided by local law.”  ALA. CODE § 11-3-7 (1989).  Thus, the motion approving the contract for your employment was successfully enacted by the county commission.


The county commission chairman must execute any legally binding con​tract that is approved by the county commission pursuant to section 11-3-18 of the Code of Alabama, which states that:  “The chairman of the county commis​sion must record the proceeding at meetings of the county commission, make all necessary orders and issue all process necessary to sustain its jurisdiction or maintain its authority.”  ALA. CODE § 11-3-18 (1989).

CONCLUSION


The chairman of the county commission is required to do all that is neces​sary to maintain the county commission’s authority, including sign​ing the con​tract if his signature is necessary to execute a contract that is approved by the county commission.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of fur​ther assistance, please contact Jeffery H. Long of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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