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Honorable James H. Alexander, Director

Department of Public Safety

Post Office Box 1511

Montgomery, Alabama  36102-1511

Law Enforcement - Act No. 2000-688 - Leave, Annual and Sick - Retirement

The determination of whether an officer is entitled to receive benefits under Act No. 2000-688 rests with the chief executive officer of the department or agency for which the officer is employed.

Leave taken while an officer awaits a determination of eligibility under the Act should be credited back to the officer if the officer is found to be entitled to the bene​fits of the Act.

There is no time limitation on how long an officer, who qualifies for benefits under the Act, may continue to receive them.

An officer who qualifies for benefits under the Act continues to accrue sick and annual leave and retirement benefits at the same rate as he or she was accruing them at the time of injury.

The Act clearly contemplates that the leave provided by its provisions would be taken in lieu of any other or additional leave.

No provision of the Act allows a state department or agency to require an officer to be examined by a doctor chosen by the department or agency.  Neither does the Act allow a doctor chosen by the department or agency to substitute his or her judgment of an officer’s fitness to return to duty for that of the doctor treating the officer’s injury or injuries.

Dear Colonel Alexander:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Department of Public Safety.

QUESTION ONE


Under Act No. 2000-688, whose responsibility is it to make the determination that an officer’s injury was incurred in the line of duty?

FACTS AND ANALYSIS


Act No. 2000-688 (“the Act”) was enacted by the Legislature and signed into law by the Governor on May 23, 2000.  Although the final determination of whether an officer’s injury was incurred within the line of duty rests with the chief executive officer of the department or agency that employed the officer, the Act sets forth a formal process to be used to reach this determination:


The chief executive officer of any state depart​ment or agency which utilizes the services of a full-time state police officer shall provide for an injury review board in his or her agency or department.  The board shall be composed of two employees of the department or agency who hold positions similar in rank to the injured party and one employee who holds a supervisory position ranked above the position of the injured party.  The injury review board shall conduct an investigation to determine if the injured employee was injured due to his or her own willful conduct and shall report its findings about the circumstances of the injury within 15 days of the occurrence of the injury to the chief executive officer of the state department or agency.  Based upon the findings of the board, the chief executive officer shall determine if willful conduct on the part of the injured party caused or contributed to the injury.  If the chief executive officer determines that the injured party was not injured due to the party’s willful conduct, an order shall be entered placing the injured party on leave for injury sustained in the line of duty until a competent physician determines that the injured party is mentally and physically able to return to work.
Ala. Acts No. 2000-688, Section 1(c).

CONCLUSION


The final determination as to whether an officer is entitled to receive benefits under the Act rests with the chief executive officer of the department or agency for which the officer is employed.

QUESTION TWO


If an officer takes sick or annual leave because of his injury prior to a determination that the injury was incurred in the line of duty, is that leave to be restored to him if a determination is made that the injury was incurred in the line of duty?

FACTS AND ANALYSIS


Although the Act is silent as to this question, “[t]he fundamental rule to be applied in construing any statute is . . . to ascertain and effectuate the legis​lative intent as expressed in the statute.  This intent may be discerned from the language used, the reason and necessity for the act, and the goal sought to be obtained.”  Gholston v. State, 620 So. 2d 719, 721 (Ala. 1993).  The stated pur​pose of the Act is to compensate officers injured in the line of duty to the same extent as if they had not been injured.  Any leave that an officer takes while awaiting a determination of eligibility by the chief executive officer of his or her agency should be credited back to the officer upon a finding that the officer is entitled to the benefits of the Act.

CONCLUSION


Leave taken while an officer awaits a determination of eligibility under the Act should be credited back to the officer if the officer is found to be enti​tled to the benefits of the Act.

QUESTION THREE


Once an officer has been placed on leave for an injury sustained in the line of duty, is there any limit on the period of time the officer may remain in such status?

FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION


Once an officer is determined to qualify to be placed on leave pursuant to the Act, the officer may remain on leave “throughout the entire period of recov​ery, as determined by the doctor or doctors treating the injury or injuries.” Ala. Acts No. 2000-688, Section 1(b).

QUESTION FOUR


When an officer is on leave for an injury sus​tained in the line of duty, does he continue to accrue all benefits of his position, including leave and retirement credit?

FACTS AND ANALYSIS


The Act provides that officers who qualify under its provisions will con​tinue to be compensated “at the normal rate of compensation in effect for the state police officer at the time of injury.” Ala. Acts No. 2000-688, Section 1(b).  This section expressly entitles a state police officer who qualifies under the Act to continue to accrue sick and annual leave and retirement benefits, which are part of his or her compensation, at the same rate as he or she was accruing them at the time of injury.  The Act explicitly ties the officer’s compensation to the rate of compensation he or she was earning at the time of injury and, therefore, the officer is not entitled to any increases in such compensation.

CONCLUSION


An officer who qualifies for benefits under the Act continues to accrue sick and annual leave and retirement benefits at the same rate as he or she was accruing them at the time of injury.

QUESTION FIVE


When an officer is on leave for an injury sus​tained in the line of duty, is he to be charged with any type of leave?

FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION


Although the Act does not speak to this specific question, the Act clearly contemplates that the leave provided by its provisions would be taken in lieu of the officer being required to take any additional leave.

QUESTION SIX


May the Department of Public Safety require an officer to see a doctor chosen by the department for the purpose of determining if the officer is fit to return to duty if the department disagrees with the doctor treat​ing the officer regarding his fitness to return to duty?

FACTS AND ANALYSIS


The Act specifically provides that the period of recovery by an officer under the provisions of the Act is to be “determined by the doctor or the doctors treating the injury or injuries.” Ala. Acts No. 2000-688, Section 1(b).  There is no provision of the Act that allows a state department or agency to direct an officer to be examined by a doctor chosen by the department or agency or to substitute the judgment of a doctor chosen by the department or agency for that of the doctor treating the injury or injuries.

CONCLUSION


No provision of the Act allows a state department or agency to direct an officer to be examined by a doctor chosen by the department or agency.  Neither does the Act allow a doctor chosen by the department or agency to substitute his or her judgment of an officer’s fitness to return to duty for that of the doctor treating the injury or injuries.

QUESTION SEVEN


Does Act 2000-688 change, in any way, the way in which medical bills are to be paid for persons who are covered by the Act?

FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION


The Act is silent regarding the manner by which medical bills are to be paid for officers receiving treatment under the provisions of the Act.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of fur​ther assistance, please contact Troy King of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division

BP/CJS/TRK

30620v1/18825

