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Honorable Harce Hill

Circuit Clerk, Lawrence County

1692 Main Street

Moulton, Alabama  35650

Circuit Clerks – Tax Collectors – Supernumerary Status – Office of Profit

A person may not serve as a super​numerary tax collector and as a cir​cuit clerk.

Dear Mr. Hill:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION


In the light of Johnson v. Board of Control of Employees’ Retirement Systems of Alabama, 740 So. 2d 999 (Ala. 1999), may a supernumerary tax collector draw supernumerary pay and still work as a circuit clerk?

FACTS AND ANALYSIS


Your request states that you are currently serving as the Circuit Clerk of Lawrence County.  Prior to being elected to this office, you served for over 21 years as the Tax Collector for Lawrence County.  You wish to know whether you may continue to serve as the Circuit Clerk and also serve as a supernumerary tax collector.


This Office has previously held that a supernumerary revenue com​missioner (a county tax official encompassing the duties of tax assessor and tax collector) holds an office of profit and may not hold another office of profit at the same time.  Opinion to Honorable Charles E. Howard, Revenue Commissioner, Morgan County, dated April 29, 1992, A. G. No. 92-00264.  The office of circuit clerk is an office of profit.  Opinion to Honorable John L. Knowles, Attorney, dated October 19, 1977.  A tax collector, tax assessor, revenue commissioner, or license commis​sioner may be commissioned as a supernumerary official pursuant to sec​tion 40-6-1 of the Code of Alabama.  ALA. CODE § 40-6-1 (1998).  A supernumerary tax collector takes the oath of office prescribed for a tax collector, automatically fills any vacancy in the office of tax collector in that county, serves for life, and receives an annual salary as other county officials or employees.  ALA. CODE §§ 40-6-2, 40-6-3 (1998).  


In Johnson v. Board of Control of Employees’ Retirement Systems of Alabama, 740 So. 2d 999 (Ala. 1999), the Alabama Supreme Court held that a retired state judge on inactive duty status was not holding an office of profit and, therefore, was not required to forfeit state retirement bene​fits upon assuming an appointment as a federal district judge.  The Court stated, however, that a supernumerary judge was not the equivalent of a retired judge.  740 So. 2d at 1003.  In its discussion of the difference between a retired official and a supernumerary official, the Court stated:


By constitutional provision, Alabama has historically denied the legislature the authority to provide for retirement benefits for state officers, including by implication, judges . . . .


This constitutional prohibition against pro​viding pensions for state officials led to legisla​tion over the years creating supernumerary posi​tions for certain state officials who met the statutory requirements for such positions.  These statutes creating supernumerary positions were enacted to compensate certain public officials who had served the state for a number of years (as prescribed by statute) and who had reached a certain age (also prescribed by statute), provided that the official entering upon the supernumerary office performed certain duties prescribed by the legislature.  Because Article IV, §98, of the con​stitution prohibited laws granting retirement benefits to such state officials, the validity of these statutes depended upon the fact that these supernumerary officials performed certain duties and responsibilities [related to] the supernumer​ary office created.  Although these statutes may have been drafted deliberately to evade the con​stitutional prohibition against legislation grant​ing retirement pay to state officials, it is clear that the compensation provided was in exchange for services performed by the supernumerary officials, as opposed to compensation for past service to the state.

740 So. 2d at 1002-03 (citation omitted).


Because the decision in Johnson v. Board of Control of Employees’ Retirement Systems of Alabama involved a retired judge on inactive duty status and not a supernumerary official, that opinion does not provide that a tax collector may assume supernumerary status and serve as a circuit clerk. 

CONCLUSION


A person may not serve as a supernumerary tax collector and as a circuit clerk.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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