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Honorable Neal Morrison

Member, House of Representatives

Post Office Box 1556

Cullman, Alabama 35056

Competitive Bid Law - Public Works Law - Contracts - Cullman County

The bid specifications for public con​tracts let by governmental agen​cies must be in writing.

Dear Representative Morrison:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION


Whether oral specifications can be accepted in place of written specifications in the bid process.

FACTS AND ANALYSIS


In your letter of request, you ask whether governmental agencies (cities, towns, county governmental entities) have to use written bid specifications when seeking bids for projects.  Governmental entities are required to bid out contracts for goods and services, the cost of which exceeds $7,500.  ALA. CODE § 41-16-50 (Supp. 1999).  There are two provisions of state law that may control the bid process, depending upon what is being bid and what it costs -- the competitive bid law and the public works law.


The competitive bid law is codified at section 41-16-1, et seq., of the Code of Alabama, while the public works law can be found at section 39-2-1, et seq., of the Code of Alabama.  The competitive bid law applies:


[w]ith the exception of contracts for public works whose competitive bidding requirements are governed exclusively by Title 39, [for] all expenditure[s] of funds of whatever nature for labor, services, work, or for the purchase of materials, equipment, supplies, or other personal property involving seven thousand five hundred dollars ($7,500) or more, and the lease of materi​als, equipment, supplies, or other personal prop​erty, where the lessee is, or becomes legally and contractually, bound under the terms of the lease, to pay a total amount of seven thousand five hundred dollars ($7,500) or more, made by or on behalf of . . . the county commissions, the gov​erning bodies of the municipalities of counties and municipalities.

ALA. CODE § 41-16-50 (Supp. 1999).  The public works law controls the bid process when the awarding authority is a “governmental board, com​mission, agency, body, authority, instrumentality, department, or subdivi​sion of the state, its counties and municipalities” and when the project cost exceeds $50,000 and is for:


the construction, repair, renovation, or maintenance of public buildings, structures, sew​ers, waterworks, roads, bridges, docks, under​passes, and viaducts as well as any other improvement to be constructed, repaired, renovated, or maintained on public property and to be paid, in whole or in part, with public funds or with financing to be retired with public funds in the form of lease payments or otherwise.

ALA. CODE § 39-2-1 (Supp. 1999).


Both the competitive bid law and the public works law contemplate written bids in response to a solicitation for bids. It is axiomatic that bid​ders must respond to the same specifications and the only way to be cer​tain that all bidders have the same specifications is for them to be written.  The competitive bid law’s requirement that “sealed bids . . . be solicited by sending notice by mail to all persons, firms, or corporations who have filed a request in writing that they be listed for solicitation on bids for the particular items that are set forth in the request” clearly anticipates that the specifications of the items to be bid will be set forth in writing.  ALA. CODE § 41-16-54 (a) (Supp. 1999) (emphasis added).  The public works law expressly requires written bid specifications by providing that:


awarding authorities shall also advertise for sealed bids at least once in three newspapers of general circulation throughout the state.  The advertisements shall briefly describe the improvement, state that plans and specifications for the improvement are on file for examination in a designated office of the awarding authority [and] state the procedure for obtaining plans and specifications . . . .
ALA. CODE § 39-2-2(a) (Supp. 1999) (emphasis added).

CONCLUSION


The bid specifications for public contracts being let by governmen​tal agencies must be in writing.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Troy King of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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