September 19, 2000


Honorable Frank W. Gregory

Administrative Director of Courts

Administrative Office of Courts

300 Dexter Avenue

Montgomery, Alabama 36104-3741

Juvenile Probation Officers – Adminis​trative Office of Courts –Magistrates – School Attendance Laws – Education, Boards of ‑‑ Administrative Office - Courts

A juvenile probation officer may not serve as a school attendance officer.

Dear Mr. Gregory:

This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Administrative Office of Courts.

QUESTION 1
Should the duties of a school attendance offi​cer be included in the delivery of juvenile probation services as provided for in section 12‑5A-2(a) of the Code of Alabama?

FACTS, LAW, AND ANALYSIS
School attendance officers are generally governed by the provisions of chapters 28, 23, and 12 of title 16 of the Code of Alabama.  Section 16-28-16 reads, in part, as follows:

It shall be the duty of the county superinten​dent of education or the city superintendent of schools, as the case may be, to require the attendance officer to investigate all cases of nonenrollment and of nonattendance.  In all cases investigated where no valid reason for nonenrollment or nonattendance is found, the attendance officer shall give written notice to the parent, guardian or other person having control of the child.  In the event of the absence of the par​ent, guardian or other person having control of the child from his or her usual place of residence, the attendance officer shall leave a copy of the notice with some person over 12 years of age residing at the usual place of residence, with instructions to hand such notice to such parent or guardian or other person having control of such child, which notice shall require the attendance of said child at the school within three days from the date of said notice.  In the event the investigation discloses that the nonen​rollment or nonattendance was without valid excuse or good reason and intentional, the attendance offi​cer shall be required to bring criminal prosecution against the parent, guardian or other person having control of the child.

ALA. CODE § 16-28-16 (1995) (emphasis added).

Section 16-28-20 of the Code of Alabama states that the attendance officer who is employed by the county or city board of education shall be paid by the respective boards of education or by the county, but no attendance offi​cer shall receive any compensation until he or she shall have filed such reports as are required by the State Board of Education and by the board of education of the county or city employing him.  ALA. CODE § 16-28-20 (1995).  Section 16-28-21 specifically grants the juvenile court original and exclusive jurisdic​tion of all prosecutions against any parent or guardian or against any child for purposes of enforcing school attendance.  ALA. CODE § 16-28-21 (1995).  Section 16‑23-1 requires that any person employed as an attendance officer must hold a certificate issued by the State Superintendent of Education.  ALA. CODE § 16-23-1 (1995).  Section 16-28-20 states that the city superintendent of schools shall recommend the employment of attendance officers, subject to the rules of the city board of education.  ALA. CODE § 16‑28-20 (1995).

These Code statutes, taken as a whole, describe the duties and require​ments of county or city employees who serve as attendance officers. Section 16-28-20 of the Code requires that the attendance officer bring criminal prose​cution for unexcused absences.

Pursuant to Act No. 98-392, juvenile probation officers are to be transi​tioned into the Unified Judicial System on October 1, 2000, at which time they become employees of the judicial branch of government.  1998 Ala. Acts No. 98-392, 782.

While many of the duties performed by juvenile probation officers may be classified as administrative, they do perform certain judicial functions.  Rule 8(A) of the Alabama Rules of Juvenile Procedure authorizes and requires the juvenile court judge to designate one or more probation officers to be sworn as magistrates pursuant to Rule 18 of the Alabama Rules of Judicial Administration (and/or magistrates already authorized in the district) to serve as officers of the intake office for the juvenile court.   Rule 18(II)(A) of the Alabama Rules of Judicial Administration requires that any person appointed as a magistrate “must meet the general requirements established by law for public officers and, in addition, shall be neutral and detached from all law enforcement activities.”  Ala. R. Jud. Admin. R. 18(II)(A) (emphasis added).  The Committee Comments to Rule 18 of the Alabama Rules of Judicial Administration explain this essential requirement as follows:

Consistent with the opinions of the United States Supreme Court, since magistrates are a part of the judicial branch of government and must exercise independent judgment in the performance of their duties, all appointees must also be neutral and detached from the law enforcement function.  No per​son who is affiliated with the prosecution or police, assigned to the police or connected with law enforcement activities should be considered eligible for appointment.

Ala. R. Jud. Admin. R. 18 comments.

In Shadwick v. City of Tampa, 407 U. S. 345, 350 (1972), the United States Supreme Court held that magistrates issuing arrest warrants must be severed from and disengaged from activities of law enforcement in order to be neutral and detached.  Applying the tests for neutrality and detachment (i.e., connections to law enforcement reflected by loyalty, employment, duties, source of compensation, and supervision), the Court held that the magistrate in question was neutral and detached because the magistrate was not affiliated with the prosecution or police, was not connected with law enforcement activities, and was subject to the supervision of a municipal judge.

After careful consideration of the above authorities, it is the opinion of this Office that a juvenile probation officer cannot serve in either a full‑time or part‑time capacity as a school attendance officer.  As of October 1, 2000, all juvenile probation officers will be employees of the judicial branch of gov​ernment.  School attendance officers are employed by a city board of educa​tion or by a county, and they must meet certain requirements set by the State Superintendent of Education.  It would be improper for an employee of the judicial branch to also be employed in this capacity.  In addition, it would be in conflict with the concepts of separation of powers, independence of judicial officers from law enforcement activities, the Rules of Judicial Administration, and the Rules of Juvenile Procedure for a juvenile probation officer to serve as a school attendance officer.  The school attendance officer is required to prosecute cases, and a magistrate is required to remain neutral and detached from all such prosecutions.  The duties of school attendance officers are duties of law enforcement and would directly conflict with the requirement that a magistrate not be connected to law enforcement.  Even if the juvenile proba​tion officer in question is not appointed as a magistrate, it would be improper for that officer to prosecute a case, while at the same time a different officer from the same office served as magistrate, with the duty to remain neutral and detached.

CONCLUSION
It is the opinion of this Office that a juvenile probation officer may not serve as a school attendance officer.

QUESTION 2

If your answer to Question 1 is in the affirma​tive, should funds paid by a board of education to a juvenile probation officer for service as a school attendance officer be included in the transitioned employee’s salary?

FACT, ANALYSIS, AND CONCLUSION
Because the answer to Question 1 is no, funds paid by a board of educa​tion to a juvenile probation officer for services as a school attendance officer should not be included in the juvenile probation officer’s salary.

QUESTION 3

If the answer to Question 2 is in the affirma​tive, may the Administrative Office of Courts obtain reimbursement from the board of education for this additional cost?

FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION
Because the answer to Question 1 is no, the Administrative Office of Courts may not obtain reimbursement from the Board of Education for this additional cost.

I hope this sufficiently answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Carol Jean Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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