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Honorable Jim Bennett

Secretary of State

P. O. Box 5616

Montgomery, AL  36103

District Judges – Term of Office - Ballots – Secretary of State

Based upon the court’s decision in Bennett v. Bevill, the Secretary of State should not certify for the 2000 general election ballot the judicial candidates who are in circum​stances similar to those of Judge Bevill.

Dear Mr. Bennett:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION


Acting within the ministerial responsibilities of section 17-7-1 of the Code of Alabama, may the Secre​tary of State refuse to certify the other judicial candi​dates and races which, according to the law in Bennett v. Bevill, are not due to be placed on the general elec​tion ballot until 2002?

FACTS AND ANALYSIS


Your request states that due to the circuit court’s decision in Bennett v. Bevill, No. CV-00-494 (Walker County Circuit Court, Aug. 8, 2000), the Secre​tary of State will not certify, in accordance with section 17-7-1 of the Code of Alabama, the office of district judge place number 1 in Walker County or the nominees for that office for the 2000 general election ballot.  Section 17-7-1 of the Code requires the Secretary of State to certify to the probate judge of each county the offices and candidates nominated for the general election.  ALA. CODE § 17-7-1 (1995).


The question addressed in Bennett v. Bevill concerned an interpretation of section 6.14 of amendment no. 328 of the Constitution of Alabama, which states:

The office of a judge shall be vacant if he dies, resigns, retires, or is removed.  Vacancies in any judi​cial office shall be filled by appoint​ment by the gov​ernor; however, vacancies occur​ring in any judicial office in Jefferson county shall be filled as now provided by amendments 83 and 110 to the Constitution of Alabama of 1901 and vacancies occurring in Shelby, Madi​son, Wilcox, Monroe, Conecuh, Clarke, Wash​ington, Henry, Etowah, Walker, Tallapoosa, Pickens, Greene, Tuscaloosa, St. Clair county shall be filled as provided in the Constitution of 1901 with amendments now or hereafter adopted, or as may be otherwise established by a properly advertised and enacted local law.  A judge, other than a probate judge, appointed to fill a vacancy, shall serve an initial term lasting until the first Monday after the second Tuesday in January following the next general election held after he has completed one year in office.  At such election such judicial office shall be filled for a full term of office beginning at the end of the appointed term.

ALA. CONST. amend. 328, § 6.14 (emphasis added).


This Office issued an opinion to Honorable Donald H. Bevill, Walker County District Judge, dated May 30, 2000, A.G. No. 2000-159, in which this Office stated:

The Judicial Article allows the named counties to retain the flexi​bility to provide, by local law, an alter​nate appointment process, such as a judicial nominating commission, for example.  Section 6.14 should only be read to grant the named counties the authority to estab​lish a different appointment process, not to alter when the term of a person appointed to fill a vacancy ends and an election must be held.  The language of the Judicial Article provides uniformity in judicial appointees’ terms of office:

A judge, other than a probate judge, appointed to fill a vacancy, shall serve an initial term lasting until the first Monday after the sec​ond Tuesday in January following the next gen​eral election held after he has completed one year in office.  At such election such judicial office shall be filled for a full term of office beginning at the end of the appointed term.

ALA. CONST. amend. 328, § 6.14.


Vacancies in a district judgeship in a named county, which has not exercised its authority to adopt an alternate appointment process, must do so pursuant to the Judicial Article.  Appointees to judicial office, other than the office of probate judge, must stand for election at the next general election after they have completed one year in office.  They are then elected for a full term.

Attorney General’s opinion to Honorable Donald H. Bevill, Walker County Dis​trict Judge, dated May 30, 2000, A.G. No. 2000-159 at 4. See also, Opinion to Honorable Joe G. Barnard, Circuit Judge, dated March 27, 1979, A.G. No. 79-00124.


The Secretary of State filed an action in Circuit Court in Walker County seeking a declaration that the appointed district judge in place number 1 in Walker County is not required to stand for election in the 2000 general election.  The Circuit Court held that the exception for certain named counties in amend​ment no. 328, section 6.14, was intended to apply only to the manner in which vacancies in the excepted counties are filled and was not intended to vary the election or term of office from that expressly provided in section 6.14.  Bennett v. Bevill, No. CV-00-494 (Walker County Circuit Court, Aug. 8, 2000).  Accordingly, the circuit court held as follows:

The office of district judge place number 1 in Walker County, Alabama, which is presently occupied by Don Bevill is not due to be placed on the general election ballot for the year 2000 general election.  The secretary of state shall not certify to the probate judge of Walker County, Alabama any candidates for the November 2000 general election for the office of district judge of Walker County place number 1.

Alabama Constitutional Amendment 328, §6.14 requires that Hon. Don Bevill serve an initial term lasting until the first Monday after the second Tuesday in January following the next general election after he has completed one year in office.

Id. at 7.


Your request states that several other judicial candidates are similarly situated but were not parties in the Walker County case.  These judges have each been nominated by their respective political parties for the 2000 gen​eral election ballot and each are unopposed.  You question whether they should be certified for the 2000 general election ballot.


Based upon the court’s decision in Bennett v. Bevill, any judicial candi​dates for district judge who are in circumstances similar to that of Judge Bevill in Walker County should not be placed on the 2000 general election ballot and the Secretary of State should not certify those candidates.  Any other holding would result in a change in voting that must be precleared under section 5 of the Voting Rights Act of 1965 before it could be implemented.  42 U.S.C. § 1973c.

CONCLUSION


Based upon the court’s decision in Bennett v. Bevill, the Secretary of State should not certify for the 2000 general election ballot the judicial candi​dates who are in circumstances similar to those of Judge Bevill.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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