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Honorable William M. Bouldin

Attorney

City of Russellville

Post Office Box 1148

Russellville, Alabama  35653

Elections - Absentee Ballots – Absentee Voting - Municipalities - Franklin County

Absentee ballots must be mailed to a voter’s residence address as shown on the voter list or, if requested by the voter, to an address where the voter regularly receives mail.

Dear Mr. Bouldin:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the City of Russellville.

QUESTION


What is the correct procedure for process​ing an absentee ballot application in a municipal election when the address listed on the applica​tion is different from the address for that appli​cant on the voter list?

FACTS AND ANALYSIS


Your request states that the City of Russellville elects council members from single-member districts; thus, each district has a different ballot with can​didates for that specific district, as well as candidates for the office of mayor, which is elected at-large.  Your question concerns an applicant for an absentee ballot who lists a residence address on his appli​cation that does not match the residence address on the voter list.  You state that, in many cases, this places the voter in a different district.  You question whether this information should be used to reidentify the voter and move that voter to the address as listed on the absentee ballot appli​cation or whether the voter should be sent a ballot for the district and address as listed on the voter list.  


Most municipal elections are conducted pursuant to the provisions of sec​tions 11-46-1 through 11-46-74 of the Code of Alabama.  ALA. CODE §§ 11-46-1 through 11-46-74 (1992, Supp. 1999).  The voter list for a municipal election is comprised of those persons who reside within the corporate limits of the city and who are registered to vote through the county board of registrars.  ALA. CODE § 11-46-36 (1992).  If the city is divided into districts, the list is divided according to those districts. Id.  


Sections 17-10-1 through 17-10-26 of the Code of Alabama govern absentee voting in municipal elections.  ALA. CODE § 17-10-1 through 17-10-26 (1995, Supp. 1999).  Absentee voting is available in a municipal election to any qualified elector who meets the requirements for absentee voting set forth in section 17-10-3 of the Code of Alabama.  ALA. CODE § 17-10-3 (Supp. 1999).  An application for an absentee ballot must con​tain certain information that allows the absentee election manager to ver​ify that the applicant is a registered voter and is entitled to vote by absentee ballot.  Section 17-10-4 states in perti​nent part:


The application shall contain sufficient informa​tion to identify the applicant and shall include the applicant’s name, residence address, or such other information necessary to verify that the applicant is a registered voter.

ALA. CODE § 17-10-4 (Supp. 1999) (emphasis added).  Pursuant to sec​tion 11-46-38, a voter is not entitled to vote in a precinct or district where his name does not appear on the official voter list.  This section states in pertinent part:


(a) At all municipal elections the elector must vote only in the ward or precinct of his residence where he is registered to vote and at the box or voting machine to which he has been assigned.

ALA. CODE § 11-46-38(a) (1992).  Paragraph (b) of this section provides that no person may vote in the municipal election unless he has resided in the dis​trict for 30 days prior to the election at which he offers to vote; but any person who has moved from one district to another district within the city, within 30 days of the election, has the right to vote in the district from which he has moved.  ALA. CODE § 11-46-38(b) (1992).


Section 17-10-5 specifies how delivery of an absentee ballot is to be made upon receipt of an application for an absentee ballot, in pertinent part, as fol​lows:


(a) Upon receipt of an application for an absentee ballot as provided in Section 17-10-3(a) if the appli​cant’s name appears on the list of qualified voters in the election to be held or if the voter makes an affida​vit for a challenged vote, the absentee election manager shall furnish the absentee ballot to the applicant by: (1) for​warding it by United States mail to the appli​cant’s or voter’s residence address or upon written request of the voter, to the address where the voter regularly receives mail or (2) by hand​ing the absentee ballot to the voter in person or in the case of emergency voting, his or her des​ignee in person.

ALA. CODE § 17-10-5 (Supp. 1999) (emphasis added).


In an opinion concerning the mailing of absentee ballots for a pri​mary election, this Office stated:


Only the county board of registrars has the authority to transfer a voter’s name to a new pre​cinct to which the voter has moved.  ALA. CODE § 17-4-132 (1995).  If the absentee election man​ager receives an application for an absentee bal​lot in which the appli​cant provides a residence address that is not the same residence address as that on the official voters’ list, the absentee election manager is, thus, unable to verify that the applicant is a duly registered voter entitled to vote by absentee ballot, and no ballot should be sent to that voter.  The absentee election manager may not transfer that voter to a new precinct based upon the residence address given.  

Opinion of the Attorney General to Honorable Paul W. Oliver, Sr., Dallas County Absentee Election Manager, dated May 25, 2000, A.G. No. 2000-156, p. 2-3.


Similarly, in a municipal election, if the absentee election manager receives an application for an absentee ballot in which the applicant pro​vides a residence address that is not the same as the residence address on the official voter list, the absentee election manager is unable to verify that the applicant is a duly registered voter entitled to vote by absentee ballot, and no ballot should be sent to that voter.  If the absentee election manager is able to determine that the voter has moved to a new address and a new district within 30 days of the election, the applicant may be sent a ballot for the district from which the appli​cant has moved.  The ballot could be mailed to the new address if this is the address where the applicant regularly receives mail.  


Although not required, the absentee election manager may make a copy of the application and forward it to the county board of reg​istrars so that the board may use that information to determine whether the voter has moved to a new residence and, thus, a new voting precinct.  The absentee election manager may also notify the applicant that a ballot can​not be sent to him based upon the address provided and that the appli​cant should notify the county board of reg​istrars of any changes in his or her residence so that the board and the city can assign the voter to the proper precinct and district.  The absentee election man​ager may obtain a sup​plemental list of registered voters from the county board of registrars to determine whether voters have updated their residence informa​tion and to get a list of newly registered voters because voters may register to vote and update voter information up to 10 days before the municipal election.  ALA. CODE §§ 17-4-120 and 17-4-132 (1995).  If the board of registrars has updated the applicant’s residence address, an absentee ballot should then be provided to the applicant, but only if the deadline for requesting an absentee ballot has not passed.  See ALA. CODE § 17-10-3(a) (Supp. 1999).

CONCLUSION


Absentee ballots must be mailed to a voter’s residence address as shown on the voter list or, if requested by the voter, to an address where the voter regularly receives mail.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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