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Honorable Lawrence T. Oden

Mayor, City of Mountain Brook

Box 130008 Crestline Heights Branch

Mountain Brook, AL  35213

Workers’ Compensation – Munici​pali​ties – Employees, Employers, Employment - Jefferson County

Absent any local legislative act to the contrary, it is the opinion of this Office that it would be legal for the City to pay an injured employee 100 percent of his or her normal pay during the employee’s period of dis​ability.  In so doing, the City would be entitled to a complete setoff of the injured employee’s workers’ compensation benefits.  It would also be legally permis​sible to condi​tion payment of the injured employee’s salary during the benefit period on the employee’s assignment of his or her 2/3 compensation check to the City.

Dear Mayor Oden:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the City of Mountain Brook.

QUESTION 1


Is it legally permissible for the City of Mountain Brook to (1) pay an injured worker 100% of their nor​mal pay during the worker’s compensation leave period and (2) require that the employee either sign over to the City their 2/3 worker’s compensation indemnity check received from the third-party administrator/payor or otherwise reimburse the City for the 2/3 bene​fit by way of future payroll deductions?

FACTS AND ANALYSIS


Section 25-5-13(a) of the Code of Alabama states in pertinent part:  “This chapter shall be applicable to the employees of all counties and all municipali​ties having populations greater than 2,000 . . . and shall govern their employ​ment.”  ALA. CODE § 25-5-13(a) (1992).  Notwithstanding a local legislative act to the contrary, the City of Mountain Brook, having a population of approximately 20,000, is subject to the Alabama workers’ compensation statute.


Section 25-5-57 of the Code of Alabama delineates the amount of benefits due to an injured employee and the amount of time that benefits are to be paid.  The minimum benefit amount is 66 2/3 percent of the average weekly wage of the injured employee.  ALA. CODE § 25-5-57(a) (1992).  Subsection 25-5-57(c) provides for various setoffs to workers’ compensation payments, reflecting “the legislature’s intent . . . to prevent ‘double recovery,’ such as payments from a disability plan or sick plan that a worker might receive as a result of an injury in addition to workers’ compensation benefits.”  Ex parte Taylor, 728 So. 2d 635, 637 (Ala. 1998).


Section 25-5-57(c)(3) provides, in pertinent part:  “If an employer contin​ues the salary of an injured employee during the benefit period, . . . the employer shall be allowed a setoff in weeks against the compensation owed under this article . . . .”  ALA. CODE § 25-5-57(c)(3) (1992).  This clearly contemplates that an employer, such as the City, may elect to pay injured work​ers 100 percent of their pay during the workers’ compensa​tion leave period.  If the City paid 100 percent of an employee’s salary during the entire workers’ compensation leave period, the City would be entitled to a complete setoff, and no workers’ compensation benefits would be owed the employee.


Section 25-5-57(c)(1) states:

The employer may reduce or accept an assign​ment from an employee of the amount of benefits paid pursuant to a disability plan, retirement plan, or other plan providing for sick pay by the amount of compen​sation paid, if and only if the employer provided the benefits or paid for the plan or plans providing the benefits deducted.

ALA. CODE § 25-5-57(c)(1) (1992).


The Supreme Court of Alabama has interpreted this provision to permit “an employer to reduce the amount of workers’ compensation benefits due by the amount of benefits paid or payable under a qualifying disability, retirement, or sick pay plan.”  Ex parte Dunlop Tire Corp., 706 So. 2d 729, 731 (Ala. 1997).  By its reference to “accept[ing] an assign​ment” of benefits paid pur​suant to such a disability plan, section 25-5-57(c)(1) also authorizes the City to condition its payment of 100 percent of an injured worker’s normal pay during the worker’s compensation leave period upon the worker’s agreeing to assign to the City the 2/3 worker’s compensation indemnity check received from the third-party administra​tor/payor.

CONCLUSION


Absent any local legislative act to the contrary, it is the opinion of this Office that it would be legal for the City to pay an injured employee 100 percent of his or her normal pay during the employee’s period of dis​ability.  In so doing, the City would be entitled to a complete setoff of the injured employee’s workers’ compensation benefits.  It would also be legally permissible to condi​tion payment of the injured employee’s salary during the benefit period on the employee’s assignment of his or her 2/3 compensation check to the City.

QUESTION 2


Is it legal for the third-party administrator to make the 2/3 indemnity check payable to the City instead of the injured worker in order to avoid part 2 of question 1 above, if the City can demonstrate to the payor that the injured worker has, in fact, received 100% of their normal pay directly from the City?

FACTS AND ANALYSIS


Section 25-5-1(1) of the Code of Alabama defines “compensation” as the money benefits to be paid on account of injury or death.  ALA. CODE § 25-5-1(1) (1992).  Benefits are payable by the employer to an injured employee or, in certain cases, a personal representative, surviving spouse, or next of kin of an injured employee.  The law holds the employer liable for compensation due an injured employee.  Section 25-5-8 of the Code, however, allows the employer to insure its workers’ com​pensation liability.  ALA. CODE § 25-5-8 (1992).


Section 25-5-8(f) contains detailed requirements for workers’ com​pen​sation insurance plans and includes a provision for direct actions against an insurer.  ALA. CODE § 25-5-8(f)(1), (4) (1992).  Your second question does not contain any factual details about how the City would “demonstrate to the payor that the injured worker has, in fact, received 100 percent of their normal pay directly from the City,” nor any indica​tion of any policy language or other contractual provisions pursuant to which such a system of direct reimbursement would operate.  It is also unclear how such a system would impact an insurer subject to a direct action if there were a dispute between the employer and the employee as to payment of benefits.  In the absence of more detailed informa​tion, this Office is unable to evaluate the full legal implications of Question 2.

CONCLUSION


This Office cannot answer Question 2 without more detailed factual information on how the system of direct payments to the employer would operate.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of fur​ther assistance, please do not hesitate to contact Charles B. Campbell of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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