June 20, 2000

Honorable 

Page 5

Honorable Bingham D. Edwards

Attorney, The State Products Mart 

   Authority Located in Morgan County, Inc.

Edwards, Mitchell & Reeves

123 Lee Street, N.E., Suite A

Decatur, Alabama  35601

State Products Mart Authority – Funds – Public Purpose

Any expenditures by The State Prod​ucts Mart Authority Located in Morgan County, Inc., must be within the corporate powers of the Author​ity and must be necessary, appropri​ate, and consistent with the public purposes for which the Authority was formed.  The Authority’s board of directors has the responsibility to make a factual determination as to whether an expenditure is within the Authority’s corporate powers, and whether the expenditure is consistent with the public purposes for which the Authority was formed.

A donation to a governmental entity or a contribution to a farm service building owned by a governmental entity would be permissible if they met all of these requirements. A donation or contribution unrelated to the Authority’s projects or public purposes would not be permissible.

Section 41-10-91(5) of the Code of Alabama allows the Authority to contribute to the construction of a farm service building that would be jointly owned by the Authority and a governmental entity if the Author​ity’s board deems it necessary for one of its projects. 

Dear Mr. Edwards:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of The State Products Mart Authority Located in Morgan County, Inc. 

QUESTIONS


Can The State Products Mart Authority Located in Morgan County, Inc., use its assets in the following manner:

1. As a gift to another governmental author​ity;

2. To contribute toward the building of a farm service building that would be owned by another governmental authority;

3. To contribute to the construction of a farm service building that would be jointly owned by The State Products Mart Author​ity Located in Morgan County, Inc., and another governmental authority?

FACTS AND ANALYSIS


According to your request, Morgan County and the City of Decatur formed The State Products Mart Authority Located in Morgan County, Inc. (hereinafter “the Authority”), pursuant to the State Products Mart and Coliseum Authority Act.  ALA. CODE §§ 41-10-80 to 41-10-109 (1991).  The general powers of the Authority are set out in section 41-10-91, with additional specific powers set out in sections 41-10-92 through 41-10-108.  ALA. CODE §§ 41-10-91 to 41-10-108 (1991).  You indicated that one or more governmental authorities have requested that the Authority contrib​ute money to the construction of public buildings.


The purpose of the State Products Mart and Coliseum Authority Act is to authorize the establishment of “public corporations as political sub​divisions of the state for the purpose of providing products markets, exhi​bition halls, coliseums and buildings and related structures where prod​ucts and goods may be displayed and exhibits, contests and sporting events conducted” to encourage sales of products and goods, recruiting and expansion of industry, and public interest in sports and amusements.  ALA. CODE § 41-10-82 (1991).


The activities authorized under the Act focus on developing and operating what the Act refers to as “projects,” which are defined as:

Any buildings and other improvements and facilities located or to be located within the municipality or within its police jurisdiction and designed for use as a products market, exhibition hall or coliseum where products and goods may be displayed to encourage the buying or selling thereof or where exhibits, contests and sporting events may be conducted, together with any lands deemed by the board to be desirable in connec​tion therewith.

ALA. CODE § 41-10-81(9) (1991).


The expenditures involved in your questions do not implicate sec​tions 93 and 94 of the Constitution of Alabama.  ALA. CONST. art. IV, § 93 (as amended by ALA. CONST. amend. 58), § 94 (as amended by ALA. CONST. amend. 558).  Those provisions “prohibit the state and any county, city, town or other subdivision of the state by legislative authority from lending credit or money or granting public money to any individual, association or corporation.”  Opinion of the Justices, 373 So. 2d 290, 291 (Ala. 1979).  Sections 93 and 94 refer only “to lending credit or money or granting public money” to private associations and corporations, however, not to governmental agencies as in your questions.  Id. at 291-92.


This does not, however, end the inquiry.  In an Opinion to the Hon​orable Michael G. Graffeo, Attorney for Alabaster Water Board, dated October 24, 1997, A.G. No. 98-00018, this Office noted that “a public corporation is not authorized by statute or common law to exceed its cor​porate power.  Any expenditures made must be within the corporate pow​ers of the board, and must be necessary, appropriate and consistent with the purposes for which the Board was formed.”  Id. at 2 (citations omitted) (citing Alabama Hosp. Ass’n v. Dillard, 388 So. 2d 903, 905 (Ala. 1980); Opinion to Honorable Cecil R. Langford, Mayor, Town of Notasulga, dated March 30, 1990, A.G. No. 90-00198; Opinion to Honor​able Dennis Rother, Chairman, Alabaster Water Board, dated July 10, 1995, A.G. No. 95-00258; Opinion to Honorable William D. Latham, Attorney, Maplesville Waterworks and Gas Board, dated July 10, 1995, A.G. No. 95-00256).  The Authority’s board of directors has the respon​sibility to make a factual determination as to whether an expenditure is within the Authority’s corporate powers, and whether the expenditure is consistent with the public purposes for which the Authority was formed.


With respect to your first question, whether a particular “donation” to another governmental entity would be permissible would depend upon the Authority’s corporate powers and the purpose of the donation.  For example, assuming that the power to make a “donation” is within the Authority’s corporate powers, a donation unrelated to the Authority’s projects or purposes would not be permissible.  While a donation that the Authority’s board deemed necessary for the Authority’s projects or public purposes might be permissible under the Authority’s corporate powers, this Office is of the opinion that the better practice would be for the Authority to enter into a contract with the other governmental entity, with the assurance that the Authority would receive adequate consideration for the funds appropriated.  Opinion to Honorable Donald R. Goetz, Sr., Mayor, City of Jasper, dated April 10, 2000, A.G. No. 2000-121 at 1, 3-4; Opinion to Honorable Morgan Reynolds, Attorney, City of Clanton, dated August 1, 1996, A.G. No. 96-00281 at 1, 4.


As to your second question, contributing to a farm service building to be owned by another governmental authority would be subject to the same conditions as stated above.  Assuming that the power to make a “contribution” is within the Authority’s corporate powers, the contri​bution would be permissible if the Authority’s board deemed the farm service building necessary for one of the Authority’s projects or purposes.  An example of a permissible arrangement would be one where the Authority would be able to use the farm service building or receive serv​ices from the building for its projects.  In such a circumstance, this Office would again recommend entering into a contract with the governmental entity as the better practice.  Id.

The answer to your third question is similar to the answer to ques​tion two.  Section 41-10-91(5) empowers the Authority to acquire prop​erty “which the board may deem necessary to the acquisition, construc​tion, improvement, enlargement, operation or maintenance of one or more projects . . . .”  ALA. CODE § 41-10-91(5).  The Authority could contrib​ute to the construction of a farm service building that would be jointly owned by the Authority and a governmental entity if the Authority’s board deemed it necessary for one of its projects. 

CONCLUSION


Any expenditures by The State Products Mart Located in Morgan County, Inc., must be within the corporate powers of the board and must be necessary, appropriate, and consistent with the public purposes for which the Authority was formed.  The Authority’ board of directors has the responsibility to make a factual determination as to whether an expen​diture is within the Authority’s corporate powers, and whether the expen​diture is consistent with the public purposes for which the Authority was formed.


A donation to a governmental entity or a contribution to a farm service building owned by a governmental entity would be permissible if they met all of these requirements.  A donation or contribution unrelated to the Authority’s projects or public purposes would not be permissible.  Section 41-10-91(5) of the Code of Alabama allows the Authority to con​tribute to the construction of a farm service building that would be jointly owned by the Authority and a governmental entity if the Authority’s board deems it necessary for one of its projects. 


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Charles B. Campbell of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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