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Honorable Donald B. Sweeney, Jr.

Attorney, Tarrant City Board of Education

Rives & Peterson, P.C.

505 20th Street North, Suite 1700

Birmingham, AL  35203-2696

SEE DAVIS V. RUSSELL, 852 SO. 2D 774 (ALA. CIV. APP. 2002), FOR ADDITIONAL AUTHORITY CONSISTENT WITH THIS OPINION.

Tenure – Teachers – Education, Boards of – Coaches - Jefferson County

Under section 16-24-12 of the Code of Alabama, a school board may change, modify, or terminate the coaching responsibilities of a teacher after the last day of the school year if that action will not result in a change to the teacher’s salary.  If the coach is not a teacher, section 16-24-12 does not apply, and the coach’s responsibilities may be changed, modified, or terminated after the last day of the school year regardless of the effect on the coach’s salary.

Dear Mr. Sweeney:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Tarrant City Board of Education.

QUESTION


May the Tarrant City Board of Education change, modify, or terminate a coach’s respon​sibility after the last day of the school year?

FACTS AND ANALYSIS


In your request for an opinion from this Office, you note that sec​tion 16-24-12 of the Code of Alabama requires the Board of Education to notify a teacher by the last day of the school year if it does not wish to reemploy the teacher for the next school year.  ALA. CODE § 16-24-12 (1995).  You state that, “[s]ince Ala. Code § 16-24-12 is part of the Teacher Tenure Act and since coaching positions are supplemental to positions embraced by the Tenure Act, the Board asks for your clarifi​cation.”  Finally, you outline the following argument regarding summer adjustments to coaching positions:


If a teacher were to resign 45 days prior to the beginning of the school term, the teacher’s certificate could be cancelled.  Ala. Code § 16‑24‑11 . . . .  But no such recourse has been found regarding coaching positions.  Conse​quently, an argument has been advanced that boards may make adjustments during the summer as they solidify their coaching staff and make adjustments to changes from their coaches as to coaching preferences.


As you indicate, your questions are governed by the Teacher Tenure Law.  ALA. CODE §§ 16-24-1 to 16-24-38 (1995) (amended 2000).
  As you also suggest, coaching positions are “not entitled to the protection of the Tenure Act.”  Bryan v. Alabama State Tenure Comm’n, 472 So. 2d 1052, 1055 (Ala. Civ. App. 1985).  In addition, a termination of a tenured teacher’s coaching duties does not “constitute a transfer or demotion” within the meaning of sections 16-24-5, 16-24-6, and 16-24-7.  Id. at 1054.


Section 16-24-12 requires the Board to notify its teachers, whether tenured or not, on or before the last day of the school year if it does not intend to reemploy them for the succeeding school year at the same salary.  Otherwise, the teachers are “deemed offered reemployment for the succeeding school year at the same salary.”  ALA. CODE § 16-24-12 (1995).  In Campbell v. Talladega City Bd. of Educ., 628 So. 2d 842 (Ala. Civ. App. 1993), the school board refused to renew the supplemental coaching contracts of two tenured teachers.  Id. at 842-43.  The non​renewal resulted in a substantial reduction in salary.  See id. at 843.  The Court of Civil Appeals held that the coaching positions were not entitled to the protection of the Teacher Tenure Law, but noted that the teachers “were properly notified before the last day of the . . . school year that their coaching positions would be non-renewed for the following year.”  Id. (citing ALA. CODE § 16-24-12 (1995)).  The court also held, how​ever, that the teachers were not entitled to a hearing on the nonrenewal of their coaching contracts.  Id. (citing Bryan).


The Court of Civil Appeals’ statement that the teachers in Campbell were “properly notified,” and its reference to section 16-24-12, indicate that a teacher, whether tenured or not, must be notified by the last day of the school year if the nonrenewal or modification of coaching duties will result in a salary reduction.  Section 16-24-12’s reference to “the same salary” indicates that the change in salary caused by a nonrenewal or modification of coaching duties is the critical factor in such a situation.  If the teacher’s salary is not affected by the discontinuation or change of coaching duties, no notice under section 16-24-12 is required.  We also note that section 16-24-12 applies to “teachers” as defined in the Tenure Law; accordingly, if the coach is not also a teacher as defined in the Ten​ure Law, section 16-24-12 does not apply.


Finally, we note that your request does not suggest that any of the Board’s contracts with its teachers or coaches specifically address the question you pose.  Accordingly, we have not considered the effect such a contract provision might have on your question.  

CONCLUSION


Under section 16-24-12, a school board may change, modify, or terminate the coaching responsibilities of a teacher after the last day of the school year if that action will not result in a change to the teacher’s salary.  If the coach is not a teacher, section 16-24-12 does not apply, and the coach’s responsibilities may be changed, modified, or terminated after the last day of the school year regardless of the effect on the coach’s sal​ary.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Charles B. Campbell of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division

BP/CBC/
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�Section 9 of the new Teacher Accountability Act, Act No. 2000-733, amends sections 16-24-7, 16-24-8, 16-24-10, and 16-24-38 of the Teacher Tenure Law, but these amendments are not effective until July 1, 2000.  Act No. 2000-733, sec. 10.








