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Honorable Donald J. Stewart

Attorney for the Planning Commission

   of the City of Gulf Shores

Cabaniss, Johnston, Gardner, Dumas,

   & O’Neal

700 Riverview Plaza

63 South Royal Street

Mobile, AL 36602

Planning Commission – Quorum - Subdivisions - Baldwin County

The quorum requirements for all municipal planning commissions, other than those in Class 3 munici​palities, is a majority of the commis​sion.  Thus, at least five of the nine members must be present to conduct business.

The approval of a subdivision plat requires a majority vote of the quo​rum present and voting.

Dear Mr. Stewart:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Planning Commission of the City of Gulf Shores.

QUESTION 1


How many members of a nine-member planning commission created under section 11‑52-3(a) of the Code of Alabama must be pres​ent and voting in order to constitute a quorum for the conduct of business?

FACTS AND ANALYSIS


Municipal planning commissions are created pursuant to sections 11-52-1 through 11-52-84 of the Code of Alabama.  ALA. CODE §§ 11‑52-1 to 11-52-84 (1994, Supp. 1999).  Section 11-52-3(a) of the Code authorizes any municipality, except a Class 1 municipality, to create a nine-member municipal planning commission. ALA. CODE § 11-52-3 (1994).  Sections 11-52-10 and 11-52-31 contain procedures for adoption of municipal plans and plat approval.  ALA. CODE §§ 11-52-10, 11-52-31 (1994). These sections do not address the quorum requirements for municipal planning commissions other than those created under the authority of section 11-52-3 for Class 3 municipalities.  See ALA. CODE § 11-52-3 (1994). Class 3 municipalities may create a 12-member com​mission, with 6 members constituting a quorum.  ALA. CODE § 11‑52-12 (1999).

The general rule is that a quorum of a body is an absolute majority of the body unless the authority by which the body was created fixes it at a different number.  Opinion to Honorable Gwin Wells, Mayor, City of Sumiton, dated July 18, 1983, A.G. No. 83-00397.   Since there is no regulation regarding the quorum requirement for city planning commis​sions, a majority of the nine-member commission, or five members, con​stitutes a quorum.

CONCLUSION


The quorum requirements for all municipal planning commissions, other than those in Class 3 municipalities, is a majority of the commis​sion.  Thus, at least five of the nine members must be present to conduct business.

QUESTION 2


Assuming the presence of a minimum num​ber of voting members necessary to constitute a quorum for the conduct of business by a nine-member planning commission, what is the mini​mum number of affirmative votes that must be recorded by the commission for the approval of a final subdivision plat under section 11-52-32 of the Code of Alabama?

FACTS AND ANALYSIS


A planning commission may adopt a master plan for the physical development of the city pursuant to section 11-52-10 by a resolution of the commission carried by the affirmative votes of not less than six mem​bers of the commission. ALA. CODE § 11-52-10 (1994).  Any amend​ments or additions to the master plan also require the affirmative vote of six members of the commission.  Id.

The planning commission has the authority to regulate subdivisions under section 11-52-30. The procedure for approval or disapproval of a subdivision plat is set forth in section 11-52-32(b), which states in perti​nent part:  “Every plat approved by the commission shall, by virtue of such approval, be deemed to be an amendment of or an addition to or a detail of the municipal plan and a part thereof.”  ALA. CODE § 11-52-32(b) (1994) (emphasis added).  In an opinion to Honorable William W. Sanderson Jr., Attorney, City of Madison, dated April 1, 1999, A.G. No. 99-00154, this Office held, since all amendments or additions to the mas​ter plan must be approved by an affirmative vote of six members of the planning commission, and a subdivision plat is deemed to be an amend​ment or addition to the master plan, the approval of the final subdivision plat requires the affirmative vote of six members of the planning commis​sion.


Upon reconsideration of this opinion, this Office finds that the approval of a final subdivision plat is not directed by section 11-52-10, which requires an affirmative vote of not less than six members of a nine-member commission for approval of amendments or additions to a master plan.  The language of section 11-52-32(b) suggests the plats mentioned have already been approved.  Once approved, the plat will be viewed as an amendment of or an addition to or detail of the municipal plan.  Actions deemed to be amendments or additions to the master plan are not procedurally the equivalent of formal plan amendment or addition adop​tions under section 11-52-10.


Subsection (a) of section 11-52-32 creates its own requirements for the approval of a subdivision plat:


The planning committee shall approve or disapprove a plat within 30 days after the sub​mission thereof to it; otherwise, such plat shall be deemed to have been approved . . . provided, however, that the applicant for the commission’s approval may waive this requirement and consent to an extension of such period.

ALA. CODE § 11-52-32(a) (1994).


The specific provisions of this section conflict with the general provisions in section 11-52-10. Where general and specific provisions of a statute conflict, specific provisions govern over general ones.  Karrh v. Board of Control of Employees’ Retirement System of Alabama, 679 So. 2d 669, 671 (Ala. 1996).


The voting requirements for planning commissions for Class 3 municipalities in section 11-52-12 strengthen this analysis.  In addition to authorizing the creation of twelve-member planning commissions, the statute identifies the following voting procedures:


(b) Where an alternate planning commis​sion structure of any Class 3 municipality has been provided herein, the adoption of any plan or amendment by the commission shall be by reso​lution of the commission and shall be carried by the affirmative votes of not less than eight mem​bers . . . .  The approval of any subdivision and the passage of any question before the commis​sion other than the adoption or amendment of any plan, shall be carried by majority of those mem​bers.

ALA.CODE § 11-52-12(b) (1994) (emphasis added).


The Code of Alabama is silent with regard to the number of votes needed for the final approval of a subdivision in a municipality other than a Class 3 municipality.  Generally, when the law is silent as to the number of votes needed to approve a resolution or a motion, a majority of the quorum present and voting is sufficient.  Opinion to Honorable William W. Sanderson, Madison City Attorney, dated April 1, 1999, A.G. No. 99‑00154.  Accordingly, the approval of a final subdivision plat requires a majority vote of the quorum present and voting.  The opinion to Honor​able William W. Sanderson, A. G. No. 99-00154, is overruled to the extent it conflicts with this opinion.

CONCLUSION


The approval of a final subdivision plat requires a majority vote of the quorum present and voting.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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