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Honorable Steve Clouse

Member, Alabama House of Representatives

Post Office Box 818

Ozark, Alabama  36361

Liens – Financing Statements - Dale County

Because section 8-15-34(2) of the Code of Alabama limits a self-storage facility owner’s obligation to deter​mine whether a financing statement has been filed to financing statements “filed in accordance with Title 7” of the Code, the owner’s obligation is limited to determining whether a financing statement has been filed in Alabama.  The owner is not obligated to determine if a financing statement has been filed in the county of the occupant’s last known address if the address is in another state or another country.  The owner remains obligated to notify lien or security interest holders of which it has knowledge through the disclosure provision in the rental agreement.

Dear Representative Clouse:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTION
Under subdivision (2) of Section 8-15-34, is an owner [of a self-service storage facility], prior to taking enforcement action, required to determine whether a financing statement has been filed in accordance with Title 7 if the occupant’s last known address is in another state or is in another country?

FACTS AND ANALYSIS


As your letter indicates, self-service storage facilities in Alabama are governed by the Self-Service Storage Act.  ALA. CODE §§ 8-15-30 to 8-15-38 (1993).  The Act provides that the owner of a self-service storage facility “shall have a lien upon all personal property located at a self-service storage facility for rent, labor, or other charges, present or future, in relation to the personal property and for expenses necessary for its preservation or expenses reasonably incurred in its sale or other dis​position pursuant to this article.”  ALA. CODE § 8-15-33 (1993).


Pursuant to section 8-15-33, the self-service storage facility owner’s lien “is superior to any other lien or security interest, except for any tax lien as otherwise provided by law.”  Id.  The statute explicitly provides, however, that “[n]otice to perfected security interests under the Uniform Commercial Code, with the name of the occupant as debtor, is required before a sale.”  Id.


So that notice can be provided to holders of perfected security interests, before taking enforcement action on an owner’s lien, the owner must “determine whether a financing statement has been filed in accor​dance with Title 7 concerning the property to be sold or otherwise dis​posed of, with the Secretary of State, in the county where the self-service storage facility is located and in the county of the occupant’s last known address.”  ALA. CODE § 8-15-34(2) (1993) (emphasis added).  To begin the enforcement process, the owner notifies the occupant and “[a]ny lien​holder with an interest in the property to be sold or otherwise disposed of, of whom the owner has knowledge either through the disclosure provision on the rental agreement or through finding a validly filed financing statement in the Secretary of State’s office . . . .”  ALA. CODE § 8-15-34(3) (1993) (emphasis added).


Section 8-15-34(2) requires the self-service storage facility owner to determine whether a financing statement has been filed in accordance with Title 7, the Alabama version of the Uniform Commercial Code, in three places:  (1) the Secretary of State’s office; (2) “the county where the self-service storage facility is located”; and (3) “the county of the occupant’s last known address.”  These locations are based upon section 7-9-401, which governs where to file a financing statement in order to perfect a security interest under Article 9 of the Uniform Commercial Code.  ALA. CODE § 7-9-401 (1997).


Your question deals specifically with whether a self-storage facility owner must determine whether a financing statement has been filed in “the county of the occupant’s last known address,” if the last known address is in another state or another country.  Section 8-15-34(2) limits the owner’s search obligation to searching for “a financing statement . . . filed in accordance with Title 7.”  ALA. CODE § 8-15-34(2).  The only financing statements “filed in accordance with Title 7” would be financ​ing statements filed in Alabama.  See, e.g., ALA. CODE § 7-9-401(1)(a) (1997) (requiring filing in county where goods are kept in Alabama if debtor resides outside Alabama).


Even section 7-9-103 of the Alabama Uniform Commercial Code, which deals with multistate transactions, does not authorize out-of-state filing of financing statements pursuant to Title 7 of the Code of Alabama.  ALA. CODE § 7-9-103 (1997).  Instead, it provides for perfection to be governed by the law of another state or country in certain circumstances, subject in some instances to a grace period for reperfection within Ala​bama.  Thus, we conclude that the reference in section 8-15-34(2) to financing statements “filed in accordance with Title 7” refers to financing statements filed in Alabama.


We note, however, that this answer is limited to the owner’s obli​gation to search for financing statements in the county of the occupant’s last known address if the address is located in another state or another country.  If an owner is aware of an out-of-state lien or perfected security interest from the disclosure provision in the rental agreement, the holder of the lien or security interest must be notified prior to enforcement of the owner’s lien.

CONCLUSION

Because section 8-15-34(2) limits a self-storage facility owner’s obligation to determine whether a financing statement has been filed to financing statements “filed in accordance with Title 7” of the Code of Alabama, the owner’s obligation is limited to determining whether a financing statement has been filed in Alabama.  The owner is not obli​gated to determine if a financing statement has been filed in the county of the occupant’s last known address if the address is in another state or another country.  The owner remains obligated to notify lien or security interest holders of which it has knowledge through the disclosure provi​sion in the rental agreement.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Charles B. Campbell of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division

BP/CBC/
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�Because the answer to your first question is “no,” it is not neces�sary to address questions two and three.





