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Honorable Karen S. Tucker

Assistant Tax Assessor

Jefferson County Tax Assessor's Office -

  Bessemer Division

209 Courthouse

Bessemer, AL  35020

Tax Assessors – Municipalities – Millage Rates - Refunds

The tax assessor, without notice from the municipality, does not have authority to adjust millage rates or discontinue the assessment and col​lection of taxes levied by munici​palities pursuant to section 11-51-42 of the Code of Alabama.  The duty to determine whether a refund is due and to pay a refund rests with the municipality that levied the tax.

Dear Ms. Tucker:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Jefferson County Tax Assessor's Office-Bessemer Division.

QUESTIONS


1. If a municipality fails to notify the tax assessor that a thirty-year levy expired and all prior year levies failed to mention an expiration date, does the tax assessor have the authority to adjust the millage, or must he continue to collect the levy last provided by the municipality?


2. If collection and distribution to the municipality occurs for an expired levy, who is responsible for refunds to the taxpayers affected, and are refunds in fact due?

FACTS AND ANALYSIS


The authority of municipalities to levy the property taxes in ques​tion is set forth in section 11-51-42 of the Code of Alabama.  This section states:

It shall be the duty of the council; board of commissioners or other governing body of any such municipality during the month of May of each year, by resolution or ordinance, to levy a tax on the property situated in such municipality for the next succeeding tax year at a rate in no event in excess of the constitutional limit authorized to be levied by such municipality on the value of such property as assessed for state taxation as shown by the books of assessment for the state and county tax year ending September 30 next succeeding the levy. 

The levy so made by the council, board of commissioners or other governing body of such municipality shall go into force and effect as of October 1 next succeeding the levy and shall become a lien on October 1 next succeeding such levy and not before. After such levy is made it shall be the duty of the mayor or other presiding officer or clerk or other clerical officer of such municipality on or before June 1 next succeeding the levy to certify and deliver to the tax assessor of such county in which such municipality is situated a copy of the resolution or ordinance passed by such council, board of commissioners or other governing body in and by which taxes are levied for such municipality for the next succeeding tax year commencing on the next suc​ceeding October 1; provided, that in case such council, board of commissioners or other gov​erning body shall fail any year thereafter to make such levy and give such notice then the levy for the preceding year shall be continued and the taxes shall be assessed in accordance with the provisions of this article.

ALA. CODE § 11-51-42 (1994) (emphasis added).


The Code of Alabama does not place a duty upon the tax assessor to determine whether the levies have changed or expired or to adjust the millage.  A duty is imposed upon the municipality to notify the tax asses​sor of the levy.  If the municipality fails to notify the tax assessor of the levy and/or the expiration of the levy, then the levy from the previous year shall continue.


The authority to refund taxes paid to a municipality is set forth in section 40-10-164, which states:

In case of the payment of money under mistake of law or fact upon any illegal tax assessment made under color of any law, special or general, of the state, or by any of its political subdivisions, authorizing the assessment or col​lection of taxes for any purpose whatever, whether for any municipality, for the payment of the creditors of any municipality, for schools, or otherwise, except the laws relating to taxes to be paid to the state or to the general funds of the counties, respectively, the same shall be recov​erable by appropriate proceedings against the proper parties or their successors, with the usual rights of appeal, and that such payment was not made under compulsion or protest shall be immaterial.

ALA. CODE § 40-10-164 (1998).  The application for a refund must be filed within two years from the date of the payment.  ALA. CODE §§ 40‑10-160, 40-10-166 (1998).  The specific procedure for the recovery of taxes erroneously paid to a municipality is set forth in section 11-51-72 as follows:

Any person or his agent or the heir or per​sonal representative of such person who owns property subject to taxation in said municipality and who, through a mistake or error in the assessment or collection of taxes, has paid to the municipality through the county tax collector money that was not due from him for taxes may file a petition with the council, board of com​missioners or other governing body of said municipality asking that a warrant be drawn in his favor refunding to him the money paid and received by the municipality. The council, board of commissioners or other governing body of said municipality shall examine into the facts and evidence offered by the petitioner in support of the allegations of his petition and, if proper and full proof of the same is made, the council, board of commissioners or other governing body of said municipality must allow said claim to the amount of municipal taxes received and must order the treasurer or acting treasurer of the municipality to pay the same.

ALA. CODE § 11-51-72 (1994) (emphasis added).


The duty to determine whether a refund is due and to pay a refund rests with the municipality that levied the tax.  The tax assessor does not have a responsibility to make refunds or determine whether refunds should be made.

CONCLUSION


The tax assessor, without notice from the municipality, does not have authority to adjust millage rates or discontinue the assessment and collection of taxes levied by municipalities pursuant to section 11-51-42 of the Code of Alabama.  The duty to determine whether a refund is due and to pay a refund rests with the municipality that levied the tax.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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