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Honorable Luke Cooley

Houston County Judge of Probate

P.O. Drawer 6406

Dothan, Alabama  36302

Deed Tax – Probate Judges – Conveyances – Recordation of Instruments

A deed tax must be paid for the recording of a deed that transfers separate parcels of property in separate deeds owned by an indi​vidual to that same individual in a single deed.

Dear Judge Cooley:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request as the Houston County Judge of Probate.

QUESTION


Is an additional deed tax due when an indi​vidual purchases and pays deed tax on separate parcels of land, recently divided from a single parcel, and the individual wants to return the parcels to a single deed?

FACTS AND ANALYSIS


A deed tax is imposed upon the recording of a deed pursuant to section 40-22-1 of the Code of Alabama, which states in pertinent part:


No deed, bill of sale, or other instrument of like character which conveys any real or per​sonal property within this state or which conveys any interest in any such property, except the transfer of mortgages on real or personal prop​erty within this state upon which the mortgage tax has been paid, deeds or instruments executed for a nominal consideration for the purpose of perfecting the title to real estate, the re-recordation of corrected mortgages, deeds, or instruments executed for the purpose of perfecting the title to real or personal property, specifically, but not limited to, correc​tions of maturity dates thereof, and deeds and other instruments or conveyances, executed prior to October 1, 1923, shall be received for record unless the following privilege or license tax shall have been paid upon such instrument before the same is offered for record.

ALA. CODE § 40-22-1 (1998).


This Office has previously held that a deed tax must be paid prior to recording an instrument that conveys real or personal property unless the instrument is within one of the four exceptions set forth in section 40-22-1.  Opinion of the Attorney General to Honorable George R. Reynolds, Probate Judge, Jefferson County, dated January 25, 2000, A. G. No. 2000-70.  The exceptions are: (1) The transfer of mortgages on real or personal property within this state upon which the mortgage tax has been paid; (2) deeds or instruments executed for a nominal consideration for the purpose of per​fecting the title to real estate; (3) the re-recordation of corrected mort​gages, deeds, or instruments executed for the purpose of perfecting title to real or personal property; and (4) deeds and other instruments or convey​ances executed prior to October 1, 1923.  ALA. CODE § 40-22-1 (1998).


The only exception under which the deed in question could possibly fall is (2), a deed or instrument executed for a nominal consideration for the purpose of perfecting the title to the real estate.  In a similar question before the Alabama Supreme Court, the Court stated:


Petitioner presents no such case.  It has, according to its own contention, the perfect legal title to all of the property of the Wofford Oil Company of every character and description.  This title needs no perfection.  The plain purpose of its recordation, therefore, is not for perfection of the title to real estate, as the exception reads, but the perfection of the record of the transac​tion.  But for that privilege the statute exacts a tax, and the exception was not incorporated in the statute for the purpose of enabling one who has the legal title to thus gain the advantage of its recordation without its payment.

Hawkins v. Pure Oil Company, 232 Ala. 660, 169 So. 307, 309 (1936).


An individual who has previously recorded deeds for separate par​cels of property has perfect title to that property.  The recordation of the transfer of the property from separate deeds to a single deed is not made for the purpose of perfecting title to the property.  The deed tax is due upon the recordation of that transaction.

CONCLUSION


A deed tax must be paid for the recording of a deed that transfers separate parcels of property in separate deeds owned by an individual to that same individual in a single deed.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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