April 10, 2000


TO THE EXTENT THERE IS A CONFLICT, THIS OPINION HAS BEEN OVERRULED BY AN OPINION ISSUED TO HON. GAREY REYNOLDS, CLAY COUNTY BOARD OF EDUCATION, DATED OCTOBER 29, 2012, A.G. NO. 2013-008.

Honorable Stanley E. Munsey

Attorney, Colbert County Board of Education

110 East Fifth Street

P.O. Drawer 409

Tuscumbia, Alabama 35674

Alabama Historical Commission – Education, Boards of – Real Property

Transfer of real property from Col​bert County Board of Education is not subject to requirements of sec​tion 9‑15-70, et seq., of the Code of Ala​bama.  Any transfer must be for ade​quate consideration, even if non-monetary, and any consideration received must be used for school purposes.

Dear Mr. Munsey:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Colbert County Board of Education.

QUESTION


May the Colbert County Board of Educa​tion transfer surplus school property to the Ala​bama Historical Commission without consid​eration therefor?

ANALYSIS


Your opinion request specifically mentions the applicability of section 9-15-70, et seq., of the Code of Alabama; therefore, this statute will be addressed first.  Section 9-15-70, et seq., requires generally that the sale of land by the State and its agencies be accomplished by a com​petitive bid process.  ALA. CODE § 9-15-70 (Supp. 1999).  Exceptions to this requirement are set out in section 9-15-82, which provides, in pertinent part, that the article in question shall not apply to the sale or lease of any real property or any interest therein by a county or munici​pal board of education.  ALA. CODE § 9-15-82 (Supp. 1999).  Section 9‑15-70, et seq., thus has no application to the transfer proposed.


Section 16-8-40 of the Code, however, requires that a county board of education receive adequate consideration for real property sold by it, and that the proceeds be applied to school purposes within the authority and jurisdiction of the board. Opinion to W. Gregory Ward, Attorney, Chambers County Board of Education, dated January 10, 1995, A.G. No. 95-00085; opinion to Carl E. Johnson, Attorney, dated June 22, 1989, A.G. No. 89-00335; opinion to Roy W. Johnson, Speaker Pro-Tem, House of Representatives, dated February 8, 1985, A.G. No. 85-00199.  This rule applies even where the property is to be transferred to another governmental entity.  Opinion to W. Gregory Ward, supra; opinion to Carl E. Johnson, supra.  For this reason, a transfer without consideration would be proper only if the land has no value. 


The fair consideration required by section 16-8-40 of the Code of Alabama may be in benefits to the board of education in a form other than monetary.  Opinion to W. Gregory Ward, supra.  It would appear that any non-monetary benefit would, under section 16-8-40, have to relate to school purposes. See, id.  The adequacy of the non-monetary consideration is a determination for the board of education. Id.  

CONCLUSION


A transfer of real property from the Colbert County Board of Edu​cation is not subject to the requirements of section 9-15-70, et seq., of the Code of Alabama.  Any such transfer, however, must be for adequate consideration, even if this consideration is non-monetary, and any con​sideration received must be used for school purposes. 


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact William D. Little of my staff.







Sincerely,







BILL PRYOR







Attorney General
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CAROL JEAN SMITH







Chief, Opinions Division
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