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Honorable Frank W. Gregory

Administrative Director of Courts

Administrative Office of Courts

300 Dexter Avenue

Montgomery, Alabama 36104-3741

Circuit Judges ‑‑ Longevity Payments ‑‑ Legislators ‑‑ Administrative Office - Courts

A current circuit judge is not enti​tled to count his or her former serv​ice in the Alabama Legislature for purposes of calculating the longev​ity pay which is paid by the Unified Judicial System pursuant to section 36-6-11 of the Code of Alabama.

Dear Mr. Gregory:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Administrative Office of Courts.

QUESTION


Is a current circuit judge entitled to count his or her former service in the Alabama Legis​lature for purposes of calculating the longevity bonus paid by the Unified Judicial System?

FACTS AND ANALYSIS


Initially, as you note in your letter, section 36-6-11 of the Code of Alabama provides, in pertinent part, as follows:

(a)  Each person employed by the state of Alabama, and all legislative personnel, officers or employees, including but not limited to legis​lative reference service personnel, whether sub​ject to the state merit system or not, shall be entitled to and receive in a lump sum the first pay day of December each year the sum of $300.00 per annum after said employee has served for a total period of five years and shall receive said payment until the tenth year of total service, at which time the payment shall be made in a like manner and at a like time but in the amount of $400.00 per annum until the fif​teenth year of total service, at which time the payment shall be made in a like manner and at a like time but in the amount of $500.00 per annum until the twentieth year of total service, at which time the payment shall be made in a like manner and at a like time but in the amount of $600.00 as long as he remains in service.

(b)  The above payments shall be in addi​tion to all salaries or wages and shall be in addi​tion to any per diem allowances or expense allowance that may be in force at the time of payment.  Said sum shall not be used in com​puting retirement or other benefits.

ALA. CODE § 36-6-11 (1991).


As indicated, section 36-6-11(a) states that “[e]ach person employed by the state of Alabama, and all legislative personnel, officers or employees” are entitled to the longevity pay as set out in this section.  Id.  Section 12-1-15 of the Code of Alabama provides:

Any justice, judge, officer, official or employee of the judicial branch of government, including retired and supernumerary justices, judges or employees, other than probate and municipal court judges and employees, shall be entitled to any and all employee benefits to which other state employees, officers or offi​cials on active duty status are entitled . . . .

ALA. CODE § 12-1-15(a) (1995) (emphasis added).  Because longevity pay is a form of “employee benefits,” circuit judges are entitled to lon​gevity pay.


Section 36-6-11(a) applies only to persons “employed by the state of Alabama, and all legislative personnel, officers or employees” and refers to each such person as an “employee.”  ALA. CODE § 36-6-11(a) (1991).  The answer to your question thus turns on whether the circuit judge was considered a state “employee” while serving in the Legisla​ture.

Section 36-6-11(a) does not define the phrase “employed by the state of Alabama,” the phrase “legislative personnel, officers or employ​ees” (other than clarifying that Legislative Reference Service personnel are included), or the term “employee.”  Where terms are not defined in a statute, however, “[t]here is a generally accepted canon of statutory con​struction to the effect that where there is nothing to indicate to the con​trary, words in a statute will be given the meaning which is accepted in popular everyday usage.”  Republic Steel Corp. v. Horn, 268 Ala. 279, 281, 105 So. 2d 446, 447 (1958).


As reflected elsewhere in title 36 of the Code of Alabama, “in popular everyday usage,” a state legislator would not be thought of as a state “employee.”  For example, as “a person elected to public office,” a legislator is considered a “public official,” not a “public employee,” under the Alabama Code of Ethics for Public Officials (the “Ethics Act”).  See ALA. CODE § 36-25-1(23), -1(24) (Supp. 1999).

More importantly, the term “employee” in a state employee bene​fits statute such as section 36-6-11 should be interpreted in pari materia with its use in other state employee benefits statutes.  See Archer Daniels Midland Co. v. Seven Up Bottling Co. of Jasper, 746 So. 2d 966, 988 (Ala. 1999) (“Related statutes . . . should, when possible, be con​strued in pari materia.”) (interpreting antitrust statutes).  In the State Employees’ Retirement System Act, members of the Legislature are spe​cifically excluded from the definition of an “employee.”  ALA. CODE § 36-27-1(2) (Supp. 1999).  This Office concludes that a similar con​struc​tion should be applied in section 36-6-11.  See Ike v. Board of Sch. Comm’rs of Mobile County, 601 So. 2d 1014, 1016 (Ala. Civ. App. 1992) (where Teacher Tenure Law and Fair Dismissal Act both used term “transfer,” Teacher Tenure Law’s definition of transfer would be used to interpret the term in the Fair Dismissal Act, which did not define it).

A legislator also appears to fall outside the second category of “legislative personnel, officers or employees.”  The term “legislators” is noticeably absent from the list of “legislative personnel, officers or employees,” and this latter phrase is virtually identical to the language used in section 29-4-2(a) of the Code of Alabama, which unquestionably provides for salary increases only to legislative officers and employees, not legislators.  ALA. CODE § 29-4-2(a) (1998).  It thus appears that the Legislature intended to provide longevity pay to the persons it employs to assist in its operations, not to the elected members of the Legislature themselves.  In addition, this interpretation of section 36-6-11 is free of any constitutional difficulties that might be posed by a statute attempt​ing to alter the compensation of state legislators.  See ALA. CONST. amend. 57; Hart v. deGraffenreid, 388 So. 2d 1196, 1198 (Ala. 1980) (“Matters of personal compensation remain beyond the scope of legisla​tive province because the amount of compensation is specifically fixed by the Consti​tution. . . .”) (interpreting Amendment 57).

Because legislators are not considered state “employees” for pur​poses of section 36-6-11, they are not eligible for longevity pay under that section.  Cf. Opinion of the Attorney General to Honorable George M. Phyfer, Executive Director, Department of Youth Services, dated Novem​ber 20, 1987, A.G. No. 88-00062 (teaching personnel of the Department of Youth Services not entitled to longevity pay because they were not employees of the State of Alabama).  Because legislators are not eligible for longevity pay under section 36-6-11 of the Code, service in the Leg​islature also should not be used in calculating eligibility for longevity pay for a former legislator who is now a circuit judge.  Cf. Opinion of the Attorney General to Honorable Henry J. Hector, Execu​tive Director, Commission on Higher Education, dated March 2, 1992, A.G. No. 92-00195 (current employees of the Alabama Commission on Higher Educa​tion not entitled to count previous employment at institu​tions of higher education in computing their length of service for pur​pose of longevity pay). 

CONCLUSION


A current circuit judge is not entitled to count his or her former service in the Alabama Legislature for purposes of calculating the lon​gevity pay which is paid by the Unified Judicial System pursuant to sec​tion 36-6-11.

I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Charles B. Campbell of my staff.
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BILL PRYOR







Attorney General







By:







CAROL JEAN SMITH







Chief, Opinions Division
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