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Honorable E. E. Ball

Attorney for the Bay Minette Utility Board

BALL & KOONS

Post Office Drawer 1609

Bay Minette, Alabama  36507

Utility Boards - Joint Venture - Agreements - Baldwin County

The Bay Minette Utilities Board lacks the authority to pay one-half of the cost of a water storage tank that is to be constructed on private prop​erty for the exclusive use and benefit of a private corporation.  It may, however, take the necessary steps to expand its current capabilities to provide water service to this cus​tomer.

Dear Mr. Ball:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Utilities Board of the City of Bay Minette.

QUESTION


May the Utilities Board of the City of Bay Minette joint venture a water project with a pri​vate corporation by defraying one-half of the cost of a water storage tank, which said tank shall be located on the property of the said pri​vate corporation and belong to said corporation?

FACTS AND ANALYSIS


In your letter of request, you state that the Utility Board exists pur​suant to § 11-50-310, et seq., of the Code of Alabama.  Your letter further states that: 


Recently, through a project with the Industrial Development Board of the City of Bay Minette, the Board sold some [of] its land to one of the leading manufacturing concerns in Bay Minette.

*  *  *


Initially, part of the enticement to have the company locate on said property was an agree​ment by the Utilities Board with the company to share equally the cost of extending our water service to the site in a capacity capable of meet​ing the fire protection requirements.  This project would have entailed laying a great deal of large diameter pipe from where our service now ends to the site and would have cost approximately $194,000, according to the engineering studies.  The side benefit to the Utility Board and, there​fore, the ratepayers would have been that after the installation of said section of our system, other potential users could have been hooked up for fairly nominal fees.

*  *  *


The company contacted the Board last week and informed it, in lieu of the pipeline extension, it had gotten prices on a ground stor​age tank that would supply storage for the entire site. . . . The price for this tank is $107,000.  The company mentioned that it expected the Board to pay for one-half of that. . . .  The tank will be situated totally on the property occupied on a long-term lease basis by the company . . . and no benefits from that tank will enure [sic] to future customers of the utility system of the City of Bay Minette.


A joint venture can be defined as “[a] legal entity in the nature of a partnership engaged in the joint prosecution of a particular transaction for mutual profit.”  Black’s Law Dictionary 753 (5th ed. 1979).  Although the transaction described in your letter is not a joint venture, as that term is commonly understood, even if it were, this Office has previously con​cluded that a public body, a public hospital, could not expend public funds to engage in a joint venture with a for-profit entity. We reasoned that since “[t]here is no section in . . . [the] statutory scheme [under which the hospital was organized] which would allow public funds to be risked in a venture with a profit making concern” such an action would be improper.  A.G. Opinion No. 85-00242 to Honorable Jack Livingston, Attorney for the Jackson County Hospital Board, dated March 12, 1985.  Similarly, there is no statutory authority for a public utility board to enter into a joint venture with a private corporation.


Your question, thus, is not whether the utility board may enter into a joint venture, but may more accurately be restated to ask whether a util​ity board may help finance the construction of a water tank that will solely service and benefit a private corporation.  The powers of public corporations, like a utility board, are set forth in section 11-50-314 of the Code of Alabama.  No provision of state law authorizes a utility board to engage in a venture such as the one described in your letter where the utility board seeks to simply contribute funds to off-set the costs of a con​struction project on private property.


If the utility board desires to provide water service to the private corporation, it is empowered to do so, even if the service will only benefit one customer.  Section 11-50-314(8), in fact, expressly authorizes the utility board “[t]o transfer and to distribute and to sell to any one or more customers water . . . and to furnish services from any system the operation of which is provided for in its certificate of incorporation or in any amendment thereto.”  ALA. CODE §11-50-314(8) (1992) (emphasis added).  The only obligations that the utility board has to the company are those to which they have contractually agreed.  If the parties wish to change the agreement, they should renegotiate the terms of the agreement.

CONCLUSION


The Bay Minette Utilities Board lacks the authority to pay one-half of the cost of a water storage tank that is to be constructed on private property for the exclusive use and benefit of a private corporation.  It may, however, take the necessary steps to expand its current capabilities to provide water service to a single customer.


I hope this opinion answers your question.  If this Office can be of further assistance, please contact Troy R. King of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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