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Honorable Jim Bennett

Secretary of State

Secretary of State's Office

P. O. Box 5616

Montgomery, AL  36103

Fair Campaign Practices Act – Corpora​tions – Constitutional Amendments – Political Committees – Campaign Contributions

A business or nonprofit corporation that places ads in its own name to expressly promote or defeat the pas​sage of a constitutional amendment submitted to a vote of the people is a political committee and must comply with the reporting requirements of the Fair Campaign Practices Act if the corporation spends in excess of $1000 to expressly promote or defeat the passage of the constitutional amendment.

A business or nonprofit corporation that makes contributions in excess of $1000 to, or on behalf of, a candi​date’s principal campaign committee or other political committee is not required to file a statement of organization as a political committee because the principal campaign committee or other political com​mittee receiving the contribution is required to report the contribution.

Dear Mr. Bennett:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request.

QUESTIONS 1 & 2


1.  Under current Alabama law, may a business corporation or nonprofit corporation place ads in its own name promoting passage or defeat of a constitutional amendment submitted to a vote of the people?


2.  If it is permissible to do so, does the law require business or nonprofit corporations to form a political committee if they spend in excess of $1000 promoting passage or defeat of a constitutional amendment submitted to a vote of the people?

FACTS AND ANALYSIS


In 1981 the Attorney General stated in an opinion that a business corporation could not directly place an ad in its own name in support of an amendment on the ballot, but rather could support or oppose an amendment through a contribution to a political committee.  Opinion to Honorable Doug Cook, State Senator, dated November 19, 1981, A. G. No. 82-00088.  That opinion was based on language in the Corrupt Prac​tices Act that expressly prohibited any corporate contributions, as modi​fied by Act No. 81-543 and Act No. 81-860, codified as sections 10-2A-70.1 and 10-2A-70.2.  ALA. CODE § 17-22-3(7) (1987) (repealed by 1988 Ala. Acts No. 88-873, 397); ALA. CODE §§ 10-2A-70.1 and 10-2A-70.2 (1994).  The Corrupt Practices Act was repealed by the Fair Campaign Practices Act (FCPA), sections 17-22A-1, et seq., and the only current prohibitions against corporate political activity are those set forth in sec​tion 10-2A-70.  The exceptions to the general prohibition against corpo​rate political activity are set forth in sections 10-2A-70.1 and 10-2A-70.2.


Section 10-2A-70 states in pertinent part:


Any corporation, incorporated company or incorporated association, by whatever name it may be known, incorporated or organized under the laws of this state or doing business in this state, or any servant, agent, employee or officer thereof, who shall give, donate, appropriate or furnish, directly or indirectly, any money, secu​rities, funds or property of said corporation, incorporated company or incorporated associa​tion for the purpose of aiding any political party or any candidate for any public office or any candidate for any nomination for any public office by any political party or who shall give, donate, appropriate or furnish, directly or indi​rectly, any money, security, funds or property of said corporation, incorporated company or asso​ciation to any committee or person as a contribu​tion to the expenses of any political party or any candidate, representative or committee of any political party or candidate for nomination by any political party or any committee or other per​son acting in behalf of such candidate shall be guilty of a misdemeanor and, on conviction, shall be fined not less than $100.00, nor more than $2,000.00, at the discretion of the jury trying the case.

ALA. CODE § 10-2A-70 (1994).


Neither section 10-2A-70, nor the exceptions in sections 10-2A-70.1 and 10-2A-70.2, prohibits a corporation from making a contribution or expenditure in its own name to promote passage or defeat of a ballot ques​tion.  Furthermore, the Fair Campaign Practices Act does not prohibit a cor​poration from making a contribution or expenditure in its own name to promote passage or defeat of a ballot question.  Limits on corporate contri​butions to aid or defeat a ballot question, similar to the limits imposed in Alabama, have been held unconstitutional, and therefore, the $500 limit under Alabama law is not enforced.  See Opinions to Honorable Doug Cook, State Senator, dated November 19, 1981, A. G. No. 82-00088 and dated March 2, 1982, A. G. No. 82-00217.  


A corporation that purchases ads in its own name to promote or defeat a constitutional amendment submitted to a vote of the people is a political committee as defined in the FCPA and must file a statement of organization as a political committee and comply with the reporting requirements of the FCPA if the corporation spends in excess of $1000 to promote or defeat the question submitted to a vote of the people.  


A “political committee” is defined in section 17-22A-2 as follows:


Any political committee, club, association, principal campaign committee, political party, or other group of one or more persons which receives or anticipates receiving contributions or makes or anticipates making expenditures to or on behalf of any elected official, proposition, candidate, principal campaign committee or other political committee.  For purposes of this chap​ter, an individual who makes a personal political contribution, other than a candidate who makes a contribution to himself or herself, shall not be considered a political committee.

ALA. CODE § 17-22A-2(10) (Supp. 1998) (emphasis added).  


A “proposition” is defined as 


Any proposal for submission to the general public for its approval or rejection, including proposed as well as qualified ballot questions.

ALA. CODE § 17-22A-2(12) (Supp. 1998).


Section 17-22A-5 states in pertinent part:


(a) Each political committee, other than a principal campaign committee, which anticipates either receiving contributions or making expen​ditures during the calendar year in an aggregate amount exceeding $1,000 shall file with the Sec​retary of State or the judge of probate as herein provided in Section 17-22A-9, a statement of organization, within 10 days after its organiza​tion or, if later within 10 days after the date on which it has information which causes the com​mittee to anticipate it will receive contributions or make expenditures in an aggregate amount in excess of $1,000.

ALA. CODE § 17-22A-5 (1995) (emphasis added).


As a political committee, the corporation must also comply with the reporting requirements of section 17-22A-8 that require contributions to the political committee, as well as expenditures of the political committee to be reported.  ALA. CODE § 17-22A-8 (1995).  If, for example, a corpo​ration uses general corporate funds to make expenditures in its own name, the report should identify “general corporate funds” as the source of the politi​cal committee’s contributions.  If a corporation raises money for the purpose of making these expenditures, the report should specifically identify the source of those contributions as specified in section 17-22A-8.


The application of the FCPA must also be read in light of the First Amendment as interpreted in Buckley v. Valeo, 424 U.S. 1 (1976), which distinguishes between issue advocacy and express advocacy.  This Office has always interpreted section 17-22A-2 as applying to individuals or groups engaged in the express advocacy of a candidate or ballot proposi​tion, i.e., “vote for” or “vote against.”  Section 17-22A-2 has never been interpreted to apply to individuals or groups purely debating or advocat​ing political issues in the abstract, i.e., “proposition is good” or “propo​sition is bad.”  This would be pure issue advocacy, which cannot be regulated without violating the First Amendment.

CONCLUSION


A business or nonprofit corporation that places ads in its own name to expressly promote or defeat the passage of a constitutional amendment submitted to a vote of the people is a political committee and must com​ply with the reporting requirements of the FCPA if the corporation spends in excess of $1000 to expressly promote or defeat the passage of the con​stitutional amendment.

QUESTION 3


Are business or nonprofit corporations similarly obligated by statute to form a political committee if they spend in excess of $1000 to, or on behalf of, a candidate or political committee for the purpose of influencing the outcome of an election?

FACTS AND ANALYSIS


Business corporations are, of course, limited to a $500 per election contribution to a candidate or political committee.  It is possible, for exam​ple, for a corporation to make three $500 contributions to a candi​date for three separate elections in which the candidate is involved and/or make three or more $500 contributions to a political committee for each separate election occurring during the calendar year, and thus, spend in excess of $1000 to, or on behalf of, a candidate or political committee.  This Office has held that nonprofit corporations are not limited by sec​tions 10-2A-70.1 and 10-2A-70.2 in the amount they may contribute to a candidate or political com​mittee.  Opinion to Honorable Ryan deGraffenried Jr., State Senator, dated May 3, 1994, A. G. No. 94-00171.  


A business or nonprofit corporation that makes expenditures to, or on behalf of, any candidate’s principal campaign committee or other political committee is a political committee as defined in the FCPA.  ALA. CODE § 17-22A-2(10) (Supp. 1998).  As stated under Questions 1 and 2, if a political committee makes expenditures in excess of $1000, the political committee must file a statement of organization as a political committee and comply with the reporting requirements of the FCPA.  Unlike the circumstances under Questions 1 and 2, under the circum​stances presented in this question, a principal campaign committee or a political committee receives the contribution from the corporation (whether in cash or in-kind) and must report the receipt of this contribu​tion from the corporation. ALA. CODE § 17-22A-8 (1995).  Although a written opinion has never been issued, it has been the position of this Office and the Secretary of State’s Office, as well as common practice, that the corporation making the contribution to the candidate’s principal campaign committee or a political committee would not file a statement of organization as a political committee and report these as expenditures since these expenditures will be reported as contributions by the principal campaign committee or the political committee receiving them.  The cor​poration has been treated the same as an individual person who makes a contribution to a principal campaign committee or a political committee.  The definition of a political committee specifically provides that an indi​vidual who makes a personal political contribution (other than to himself) shall not be considered a political committee.  ALA. CODE § 17-22A-2(10) (Supp. 1998).


The purpose of disclosure under the FCPA is to make the public aware of the source of a candidate’s or political action committee’s fund​ing.  This purpose is met when the principal campaign committee or the political committee receiving the contribution reports its receipt.  No additional information is provided to the public by requiring the corpora​tion to file a report that discloses the same information.  


An established administrative interpretation of a statute by the agency charged with its enforcement is entitled to great weight.  Alabama Metallurgical Corp. v. Alabama Pub. Serv. Comm’n, 441 So. 2d 565, 571 (Ala. 1983); State v. Southern Electric Generating Company, 151 So. 2d 216, 217 (Ala. 1963).  Although this Office might not adopt the same position at this time, a longstanding interpretation by this Office and the Secretary of State’s Office and the common practice based upon this interpretation shall continue to be followed by this Office.

CONCLUSION


Accordingly, a business or nonprofit corporation that makes contri​butions in excess of $1000 to, or on behalf of, a candidate’s principal campaign committee or other political committee is not required to file a statement of organization as a political committee because the principal campaign committee or other political committee receiving the contribu​tion is required to report the contribution.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Brenda F. Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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