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Honorable Don Kelly

Executive Director 

Tuscaloosa County Park and Recreation Authority

Post Office Box 2496

Tuscaloosa, AL  35403

Parks and Recreation – Competitive Bid Law – Public Works Law - Donations

The Tuscaloosa County Park and Recreation Authority is not prohib​ited from accepting a gift of con​struction services from a board member.

The donation of construction serv​ices to the Park and Recreation Authority is not subject to the Com​petitive Bid Law or the public works bidding requirements of section 39-2-1, et seq., of the Code.

Dear Mr. Kelly:


This opinion of the Attorney General is issued in response to your request on behalf of the Tuscaloosa County Park and Recreation Authority.

QUESTION 1


Is the Tuscaloosa County Park and Recrea​tion Authority prohibited from accepting a gift of services from a member of the Board by applica​ble laws, such as the prohibition against “con​tractual relations” with a Board member con​tained in the enabling Act or section 41-16-60 of the Code of Alabama?

FACTS AND ANALYSIS


Your request states:


The Tuscaloosa County Park and Recrea​tion Authority (TCPARA) was created by Act 1248 of the 1969 Regular Session, as amended by Act 265 of the 1977 Regular Session.  It has a statutorily created Board of Directors composed of citizens who serve without compensation in order to fulfill civic responsibilities.  The ena​bling Act indicates that Board members cannot have “contractual relations” with TCPARA involving the sale or lease of land, personal property, facilities, or the performance of services.


The Authority is developing additional recreational facilities to help meet a community need.  One of the Board members, Mr. Roland Pugh, wishes to donate certain construction services in this effort (such as grading and clearing of land), either individually or through a construction company he owns.  The services would be performed pursuant to a written instru​ment whereby the Board member would obtain adequate liability and worker’s compensation insurance, ensure that the work complied with applicable laws, and indemnify TCPARA for any liability claims.  The value of the services will likely exceed $50,000.


TCPARA will not expend any funds nor provide any remuneration of any type, kind, or character (directly or indirectly) in this matter, as it is the desire of the Board member that these services shall be provided free of charge and without any compensation whatsoever.  These services are intended to be a true charitable gift without any expectation in return.


Since TCPARA is a public, nonprofit entity, the decision to accept the gift will be made by the Board outside of the presence of the Board member in question, and as such, the Board will thus be composed entirely of indi​viduals unrelated to and not under the control of the member.


Act No. 265 of the 1977 Regular Session amended and reenacted Act No. 1248 of the 1969 Regular Session to create the Tuscaloosa County Park and Recreation Board.


There is no provision in Act No. 265 that prohibits the Authority from accepting a gift of construction services from a board member.  Sec​tion 6(b) of the Act permits the Authority to “acquire lands, buildings and facilities for recreational purposes through . . . gift. . . .”  1977 Ala. Acts No. 265, 362, 365.


The issue is then whether a member of the board of directors of the Authority can provide a gift of construction services to the Authority.  Section 3(e) of Act No. 265 states:  “It shall be unlawful for any member of such board to have contractual relations with such board involving the sale or lease of land, personal property, facilities or the performance of services.”  1977 Ala. Acts No. 265, 362, 364.


Section 41-16-60 of the Code of Alabama provides:


No member or officer of . . . the governing boards of instrumentalities of counties and municipalities . . . shall be financially interested or have any personal beneficial interest, either directly or indirectly, in the purchase of or con​tract for any personal property or contractual service, nor shall any person willfully make any purchase or award any contract in violation of the provisions of this article.

ALA. CODE § 41-16-60 (1992).


The essential elements of a contract are agreement, consideration, two or more contracting parties, legal obligation, and capacity.  Shirley v. Lin, 548 So. 2d 1329, 1332 (Ala. 1989).  According to the facts as pre​sented, the board member, on his own, has agreed to donate the services.  There is no binding agreement or legal obligation regarding the services, and no consideration is to be paid for the services.  There is, therefore, no contract, and the board member does not have contractual relations with the Authority.  In this case, there is no violation of section 3(e) of Act No. 265, nor of section 41-16-60 of the Code, both of which prohibit a board member from contracting with the Authority under the circumstance set out in the statutes.

CONCLUSION


The Tuscaloosa County Park and Recreation Authority is not pro​hibited from accepting a gift of construction services from a board mem​ber.

QUESTION 2


If no funds are expended and the services are provided as a gift, does any provision of any applicable competitive bid statute apply?  Is a performance bond required?

FACTS AND ANALYSIS


The Competitive Bid Law for certain state and local agencies found at section 41-16-50 of the Code of Alabama requires competitive bidding for “all expenditures of funds of whatever nature for labor, service, work, or for the purchase of materials, equipment, supplies or other personal property . . .” involving $7500 or more.  ALA. CODE § 41-16-50 (Supp. 1998).  As stated in your request, the Tuscaloosa County Park and Rec​reation Board will not expend funds or provide any type of remuneration for the construction services provided by the board member.  The Com​petitive Bid Law, therefore, is not applicable because there will be no expenditure of funds by the Authority.  See Opinion of the Attorney Gen​eral to Honorable George M. Phyfer, Director, Department of Youth Services, dated April 26, 1979, A.G. No. 79-00429, in which it was determined that a chapel built and donated to a state agency by a private, nonprofit organization was not subject to the competitive bidding process.


Section 41-16-58 of the Code of Alabama states that a bond in a responsible sum may be required for the faithful performance of a con​tract let under the Competitive Bid Law.  ALA. CODE § 41-16-58 (1991).  Because there is no contract and the competitive bidding process will not be used in the donation of the construction services to the Authority, no performance bond is necessary.

CONCLUSION


Neither competitive bidding nor a performance bond is required in the donation of construction services to the Tuscaloosa County Park and Recreation Authority.

QUESTION 3


Do the provisions of section 39-1-1 or section 39-2-1, et seq., of the Code of Alabama apply to this gift of services such as through the requirement of a bid or a performance bond?

FACTS, ANALYSIS, AND CONCLUSION


Section 39-2-2(a) of the Code of Alabama requires that before entering into any contract for public works involving an amount in excess of $50,000, the awarding authority shall advertise for sealed bids.  ALA. CODE § 39-2-2(a) (Supp. 1998).  A performance bond is required for any person entering a contract for public works for $50,000 or more for public works.  ALA. CODE § 39-1-1 (Supp. 1998).  “Public Works” are defined in section 39-2-1(5) as:


The construction, repair, renovation, or maintenance of public buildings, structures, sew​ers, waterworks, roads, bridges, docks, under​passes, and viaducts as well as any other improvement to be constructed, repaired, renovated, or maintained on public property and to be paid, in whole or in part, with public funds or with financing to be retired with public funds in the form of lease payments or otherwise.

ALA. CODE § 39-2-1(5) (Supp. 1998).


As previously stated, in the situation at hand, there is no contract, and there will be no expenditure of public funds, in whole or in part, in the donation of construction services to the Tuscaloosa County Park and Recreation Authority.  For these reasons, the public works bidding requirements are not applicable, and no performance bond is required.


I hope this opinion answers your questions.  If this Office can be of further assistance, please contact Carol Jean Smith of my staff.

Sincerely,

BILL PRYOR

Attorney General

By:

CAROL JEAN SMITH

Chief, Opinions Division
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