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11 SOUTH UNION STREET
MONTGOMERY, ALABAMA 36130
AREA (334} 242-T300

Honorable Bernard H. Eichold, II

Health Officer
Mobile County Health Department

P.O. Box 2867
Moblle, AL 36652-2867

Architects - Contracts - Fees
- Funds

when determining the fees for
architectural services under
standard Form ABC 3-D agree-
ment between owner and archi-
tect, the cost of the work
should not include sales
taxes not paid by the public
agency.

Dear Dr. Eichold:

This opinion is issued in response to your request for
an opinion from the Attorney General.

QUESTION

When determining an architect's fees for a
project involving a tax-exempt state
agency, does the cost of the work, upon
which the architect's fee is based, include
sales taxes for materials used in the

project?

PACTS AND ANALYSIS

The contract forwarded to this office for review is a
standard form contract between owner and architect for
architectural services adopted by the Alabama Building
Commission. The Alabama Building Commission is empowered,
pursuant to Code of Alabama 1975, § 41-9-141, to enter into
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contracts to construct, renovate or refurnish such bulldings
for the use of the State of Alabama or any of its institu-

tions or agencies.

Article 6 of the agreement between owner and architect
defines the term "cost of work." Article 6 states that “when
labor or material is furnished by the owner below its market
cost, the cost of the work shall be computed upon market
cost." After the Mobile County Health Department received
bids for construction materials, the bid price was negotiated
downward through the deletion of sales tax. The Mobile County
Health Department is a tax-exempt agency. This portion of
Article 6 is not applicable here since the Mobile County
Health Department did not furnish the labor or the material
in the contract as contemplated by Article 6 but rather
merely exercised its tax-exempt status and did not pay sales
tax.

The full text of Article 6 of the agreement between the
owner and the architect is set out as follows:

vpefinition of the Cost of the Work.
For determination of the Architect's
pbasic fees, the Cost of the Work means
the cost to the Owner, but such cost
shall not include any Architect's or
Engineer's fees or reimbursements, or the
cost of a Clerk-of-Works, or the cost of
fixtures or equipment except built-in or
attached equipment included in plans and
specifications at the Owner's request,
and shall not include construction costs,
expenses or fees covered by Articles No.
3 and No. 15. The Cost of the Work shall
not include the cost of movable equipment
or furnishings unless requested in writ-
ing by the Owner and is defined in Article
15 or by amendments to the Agreement.

"No deduction shall be made from the
fee for architectural services on account
of liquidated damages or other sums
withheld from payments to contractors.”

As we see from the pertinent part of Article 6, the
"Cogst of the Work means the cost to the owner."” When the
owner is able to take advantage of its tax-exempt status to
avoid paying sales tax and negotiates a reduction in the bid
price in the amount of the sales tax being deleted from the
cost of construction materials, the final amount owed the
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contractor becomes the vcost to the owner" as that term is
used in Article 6. Stated differently, the cost to the owner
is the actual amount paid to the contractor. As sales tax is
deleted from the total contract amount it is not a "cost to
the owner" and is not included in the calculation of archi-

tect's fees.

CONCLUSION

cost of the work used to determine the architect's fee
cannot include sales tax which was not paid by the Mobile
County Health Department due to its exemption as a public
agency and its subsequent deduction from the total contract
price. Architect's fees are paid on the amount of the cost
of work to the owner. As sales tax was not included in the
cost to the owner, architect's fees cannot be paid on the
amcunt of the sales tax.

I hope this sufficiently answers your question. If our
office can be of further assistance, please contact James R.
Solomon, Jr., of my staff.

sincerely,

JEFF SESSIONS
Attorney General
By:

'JAMES R. SOLOMON, JR.
Chief, Opinions Division
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