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Solid Waste Disposal - Solid
Waste Disposal Authorities -
Fees - Funds

County commissions or
municipalities undertaking
the responsibility for
providing and collecting
such fees therefor may, but
are not required, to
disburse funds within
cooperating areas or
districts under Code of
Alabama 1975, § 22-27-5(a).

Dear Mr. Thompson:

This opinion is issued in response to your request for
an opinion from the Attorney General.

QUESTION 1

Must certain fees, charges and rates paid
by the Escambia County Environmental
Corporation to the Solid Waste Disposal
Authority of Escambia County be used by
the County Commission for the specific
purpose of administering solid waste
disposal under the Alabama Solid Wastes
Disposal Act, Code of Alabama 1975,

§ 22-27-1, et seq., or may these funds
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be deposited to a general fund and be
used for other purposes?

FACTS AND ANALYSIS

Your request presents the following additional facts:

On January 16, 1992, the Solid Waste
Disposal Authority of Escambia County,
Alabama, a public corporation (herein
after "Authority") and the Escambia
County Environmental Corporation (herein
after "ECEC") entered into an agreement
(amended April 13, 1993) wherein ECEC
agreed to construct and operate a
regional sanitary solid waste landfill
and provide solid waste disposal services
to the citizens of Escambia County.

Under this agreement, as amended, the
authorized service area covers a
twenty-one county area, including four
Florida counties and seventeen Alabama
counties. According to § 17 of the
amended agreement, entitled Host Fees,
ECEC agreed to pay to the Authority on an
annual basis a fee based upon the tonnage
of solid waste for which ECEC received
payment during the preceding year. Under
the agreement between ECEC and the
Authority this fee is to be determined
according to a graduated schedule. On
April 13, 1993, the Escambia County
commission and the Authority entered into
an agreement wherein the Authority agreed
to pay to the County Commission all host
fees received from ECEC. The City of
Brewton now wishes to determine whether
said funds received by the Authority must
be used by the Escambia County Commission
specifically for the purpose of
administering solid waste pursuant to the
provisions of the Solid Wastes Disposal
Act, Code of Alabama 1975, § 22-27-1,

et seq., or whether said funds may be
deposited into a general fund and used
for other purposes.
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Code of Alabama 1975, § 36-15-20 states in pertinent
part as follows:

"Any mayor, city council or like
governing body of an incorporated
municipality must submit with the request
for his opinion a resolution adopted by
the governing body of the municipality,
setting forth the facts showing the
nature and character of the guestion
which makes the advice or opinion sought
necessary to the present performance of
some official act that such officer or
council must immediately perform."
(Emphasis added.)

CONCLUSION

The manner in which the county governing body expends
funds is a decision which must be made by that body. That
decision is not related to the present performance of some
official act that the city council must immediately
perform. We, therefore, respectfully decline to address
this question at this time.

QUESTION 2

If said funds must be used for the
specific purpose of administering solid
waste disposal under Alabama's Solid
Wastes Disposal Act, then should such
funds be prorated, disbursed and shared
with cooperating areas, districts or
municipalities?

FACTS AND_ ANALYSIS

As discussed in the response to your first question,
the language employed by the legislature in § 22-27-5(a)
states that county commissions or municipalities ". . . may
establish fees, charges and rates and may collect and
disburse funds within cooperating areas or districts, inside
or outside the corporate limits of municipalities or inside
or outside the county boundaries. . . . (Emphasis added.)
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The use by the legislature of permissive language, such as
the word '"may" in both instances, indicates that this
provision of the statute was intended by the legislature to
be directory in nature rather than mandatory. "When the
provision of a statute is the essence of the thing to be
done, it is 'mandatory'; where a provision relates to form
and manner, or where compliance is a matter of convenience,
it is 'directory.'" Mobile County Executive Republican
Committee v. Mandeville, 363 So.2d 754 (Ala. 1978). Thus
construed, this provision allows, but does not require
counties or municipalities to collect and disburse or share
funds "within cooperating areas or districts, inside or
outside the corporate limits of municipalities or inside or
outside the county boundaries.”" Code of Alabama 1975,

§ 22-27-5(a).

CONCLUSION

It is, therefore, the opinion of this office that
counties or municipalities may, but are not required, to
disburse or share funds collec¢ted pursuant to § 22-27-5(a)
with cooperating areas or district.

I hope this opinion sufficiently answers your
questions. If our office can be of further assistance,
please do not hesitate to contact Robert Tambling of my
staff.

Sincerely,

JEFF SESSIONS
Attorney General

By:

JAMES R. SOLOMON, JR.

Chief, Opinions Division
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