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Retirement Systems -
Policemen - Fire Fighters

Participation in the Poclice-
men's and Firemen's Retire-
ment Fund of the City of
Gadsden is mandatory and
benefits are fixed by statute.

Dear Ms. Elrod:

This opinion is issued in response to the request which
you have submitted on behalf of the City Council of the City
of Gadsden for an opinion from the Attorney General.

QUESTIONS

1. Is participation in the Policemen's
and Firemen's Retirement Fund [of the

City of Gadsden] mandatory or optiocnal

for police officers and fire fighters
employed when they are between the ages of
18 and 3572

2. May members of the Fund, who are
entitled to retire after 20 years' service,
discontinue payment into the Fund after
they attain 20 years' of service?

3. If the answer to No. 2 is yes, is
the retirement benefit calculated on the
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salary at the time of retirement, at the
time 20 years' service is attained or on
some other basis?

4, If the answer to No. 2 is yes, may
the employee, who chooses to discontinue
payment into the Fund, elect to pay into
the social Security system (with the City
paying its portion also) and/or join the
Employees Retirement System of Alabama for
service after 20 years?

5. If the answer to No. 2 is yes, may
the City of Gadsden discontinue its pay-
ments into the Fund on account of such
employee?

6. If members continue to work after
attaining 20 years of service, are they
entitled to any percentage increase for
each year of service beyond 20? (If not
presently authorized by law, could the
statute be amended to provide for a 1 1/2%
increase for each year worked over 20?)

FACTS AND ANALYSIS

Gadsden City Council Resolution No. R-232-93 requesting
this opinion notes that police officers and fire fighters of
the City of Gadsden participate in the Policemen's and Fire-
men's Retirement Fund of the City of Gadsden, that they con-
tribute 11% of their salaries to the Retirement Fund and that
they become eligible for a fixed benefit of 50% of final
salary after 20 years of service or 30 years of service,
depending upon their initial date of employment.

The Policemen's and Firemen's Pension Fund is now
governed by Alabama Act No. 80-442, as amended by Alabama Act
No. 84-410. Section 5(j) of Act No. 80-442 requires contri-
butions from "each member of the Police and Fire Departments"
and Section 22 of the Act broadly defines "member of such
Police Department"” and "member of such fire department,”
while Section 21 limits participation to members of the
Police Department or Fire Department who were not less than
18 years of age and not more than 35 years of age at the time
of gqualification for participation. No election is provided
and no exception is made, except as noted above, with regard
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to participation in the retirement fund. Therefore, in
answer to your first question, participation is mandatory,
and in answer to your second question, members may not '
discontinue payment of contributions to the fund after
attaining 20 years of service.

In view of the answer to your guestion number 2, ques-
tions 3, 4 and 5 are moot.

In answer to your gquestion number 6, there is no provi-
sion in the law entitling pension fund members to any percent-
age increase for service beyond 20 years. The statute could,
~of course, be amended to provide for such an increase.

CONCLUSION

Participation in the Policemen's and Firemen's Retire-
ment Fund of the City of Gadsden is mandatory and benefits
are fixed by statute.

I hope this sufficiently answers your questions. If our
office can be of further assistance, please do not hesitate
to contact us.

Sincerely,

JIMMY EVANS
Attorney General
By:

JAMES R. SOLOMON, J
Chief, Opinions Division
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