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Dear Mayor Leak:

Municipalities - Real
Property - Funds - Exchanges
- Eminent Domain

City may not acquire property
for sole purpose of making an
exchange for other property
it needs.

City may acquire uneconomic
remnant per Section 18-1A-27.

This opinion is issued in response to your request for

an opinion from

the Attorney General.

QUESTIONS

Can the city acquire property in
another state to be equally
exchanged or swapped for the 5.96
acre tract of land that it desires
to acquire within its limits?

If the city is prohibited from
acquiring land outside the state of
Alabama, may it acquire land within
the state for the purposes of
transacting a 1031 exchange?

Can the city acquire the three lots
which it doesn't have a present need
for, if this is a condition to
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acquire the 5.96 acre tract for
which the city does have a public
need?

FACTS, LAW AND ANALYSIS

Section 1031 of the United States Internal Revenue Code
relates to the exchange of property held for productive use
or investment, and we presume that the owner of the property
that the city wishes to acquire has expressed a desire to
have an exchange for like property in order to avoid tax
consequences under the Internal Revenue Code.

As we understand the facts, the city has determined that
it needs to acquire a 5.96 acre tract of land in order to
construct a drainage ditch which will benefit its residents.
The owners of the property have asserted two conditions for a
voluntary sale: (1) the city must also purchase at fair
market value three other lots owned by the them, and (2) the
city acquire the property by means of a "1031 tax exchange."
We further understand that the three lots are offered at a
fair market value, and that the city has no present need for
the lots in connection with the drainage project.

We begin with the proposition that the city may acquire
property that its governing body deems necessary or expedient
for the carrying out of its powers by the exercise of the
power of eminent domain. Accordingly, it is obvious that if
the owners of the property in question refuse an appropriate
offer for a voluntary sale made by the city, it may proceed
under the eminent domain provisions of the Constitution and
statutes of this state. Sections 18-1A-21 and -22, Code of
Alabama 1975, require the condemnor, in this case, the city,
to cause the property to be appraised to determine the amount
that would constitute a just compensation for its taking and
before commencing a condemnation action, is to submit an
offer to acquire the property for the appraised amount. If
the acquisition of only a part of a property would leave the
owner with an uneconomic remnant, the condemnor is
au;horized, pursuant to § 18-1A-27, to offer to acquire
that remnant concurrently by purchase or condemnation.

We find no provision in the law which would authorize
the city to purchase property in another state for the
purpose of making a "1031 exchange." Of course, if the city
already owned property which would be appropriate for such
exchange, it could do so. However, we find no authority for
the city to purchase property that it does not need for the
purpose of making an exchange. Accordingly, it is the
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opinion of this office that the city may not acquire
property, outside the state for the mere purpose of making an
exchange for property which it can acquire through the powers
of eminent domain. It is further the opinion of this office
that the city should not be acquiring property for which it
has no need, but if acquisition of property needed by the
city leaves the former owner with an uneconomic remnant,
then, under Section 18-1A-27, the city could acquire that
remnant. The question of whether or not the three lots
constitute an uneconomic remnant is a question of fact to be
determined by the city.

CONCLUSION

Your first two questions are answered in the negative,
and your third question is answered with a qualified
negative. Specifically, the city may not acquire property
outside the state, nor may it acquire property within the
state for the sole purpose of transacting a "1031 exchange"
of property. If in its acquisition of the property it deems
it needs, it would leave the owner of the property with an
uneconomic remnant, the city may offer to acquire that
remnant under the provisions of Section 18-1A-27. Whether or
not the property in question is an uneconomic remnant is a
question of fact to be determined after appropriate
investigation by the city.

I hope this sufficiently answers your questions. If our
office can be of further assistance, please do not hesitate
to contact us.

Sincerely,

JIMMY EVANS
Attorney General

By:

JAMES R. SOLOMON, J
Chief, Opinions Division
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