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JIMMY EVANS
ATTORNEY GENERAL
STATE OF ALABAMA
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MONTSOMERY. ALaBAMA 367130
AREA (205) 242.7300

Honorable Cherie E. Colquett
Executive Secretary
The State Licensing Board

for General Contractors
400 S. Union Street, Suite 235
Montgomery, AL 36130

Dear Ms. Colquett:

Licenses and Permits -
General Contractors -
Contractors Licensing Board -
State Departments and
Agencies - Rules and
Requlations - Administrative
Procedure

An owner is exempted from
licensure as a general
contractor if such owner is
himself constructing a
building or other improvement
on his own property
regardless of whether or not
the building is to be rented
or sold within one year of
construction and regardless
of the cost of the
undertaking.

This opinion is issued in response to your request for
an opinion from the Attorney General.

QUESTION

Is an owner exempted from licensure as a
general contractor if such owner is,
himself, constructing a building or other
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improvement on his own property regardless
of whether the building is to be rented or
sold within one year of construction and
the cost of the undertaking exceeds
$20,000.00?

FACTS, LAW AND ANALYSIS

Section 34-8-7 of the Code of Alabama 1975, provides as
follows:

"The following shall be exempted from the
provisions of this chapter: The practice
of general contracting, as defined in
section 34-8-1 by . . . a person, firm,
or corporation constructing a building or
other improvements on his or its own
property."

A general contractor is defined in Section 34-8-1, Code
of Alabama 1975, as:

", , . one who for a fixed price,
commission, fee, or wage, undertakes to
construct or superintend the constructing
of any improvement or structure where the
cost of the undertaking is $20,000.00 or
more ($5,000.00 for swimming pools)."

Obviously, under the definition of a general contractor,
one who undertakes the construction of an improvement or
structure where the cost of the undertaking is under
$20,000.00 does not come within the purview of the statute.
Thus, the exemption found in § 34-8-7 does not have a field
of operation unless it applies to construction or
improvements in which the cost exceeds $20,000.00.
Accordingly, a rule adopted under the rule-making authority
of the State Licensing Board for General Contractors, and
pursuant to the Administrative Procedures Act, which attempts
to limit the exemption provided in § 34-8-7 is clearly
invalid.

CONCLUSION

Your question is answered in the affirmative. An owner
is exempted from licensure as a general contractor if such
owner is himself constructing a building or other improvement
on his own property regardless of whether the building is to
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be rented or sold within one year of construction and
regardless of the cost of the undertaking.

I hope this sufficiently answers your question. If our
office can be of further assistance, please do not hesitate
to contact us.

Sincerely,

JIMMY EVANS
Attorney General
By:
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JAMES R. SOLOMON, JR.
Chief, Opinions Division
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