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The provisions of Code of Alabama
1975, & 11-24-6 do not permit
counties and municipalities to
alter the requirements of Code of
Alabama 1975, § 11-52-30.

Dear Representative McMillan:

This opinion is issued in response to your request for an
opinion from the Attorney General.

QUESTION

Your question is presented as follows:

The City of Orange Beach was incorporated
August 1, 1984. My question is: Can the
City of Orange Beach exercise its extra-
territeorial subdivision planning jurisdic-
tion and under what circumstances?

FACTS AND ANALYSIS

We turn to the first part of your question about Code of
Alabama 1975, § 11-52-30. You ask whether Section 11-52-30(b)
applies to all counties. The answer is yes.
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The second and third parts of your question are whether the
provisions of Code of Alabama 1975, § 11-24-6, supersede the
provisions of Section 11-52-30.

Code of Alabama 1975, § 11-52-30(b) states:

"{b) No map or plat of any subdivision
shall be recorded, and no property shall be
sold referenced to such map or plat, until
and unless it has been first submitted to
and approved by the county engineer or, in
his absence, by the acting county engineer
of such county, who shall examine same for
compliance with the specifications and
regulations of the county commission of such
county and, if it is in compliance, shall
note his approval on such map or plat by
noting thereon 'approved,' giving the date
of such approval and signing same in his
official capacity.

"Where any subdivision lies within the
extraterritorial planning jurisdiction of
any municipality having exercised said
extraterritorial jurisdiction, the require-
ment for approval of improvements in said
subdivision by the county engineer shall in
no way diminish, waive or otherwise lessen
the requirements of such municipality. The
more strict requirements, whether of the
municipality or of the county, must be com-
plied with by the developer. Approval by
the county engineer shall in no way consti-
tute approval in lieu of or on behalf of any
municipality with respect to subdivisions
lying within its extraterritorial planning
jurisdiction., All such maps or plats must
be first submitted to and approved by the
municipal planning commission or other
appropriate municipal agency exercising
jurisdiction over any subdivision lying
within the extra-territorial planning
jurisdiction and, following such approval by
such municipal planning commission, must
then be approved by the county engineer or,
in his absence, by the acting county
engineer."”
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Code of Alabama 1975, § 11-24-6 states:

"It is the intent of the legislature
that all proposed subdivisions be subject to
regqulation, and counties and municipalities
affected by provisions of this chapter shall
have authority to reach and publish
agreement as to exercise of jurisdictional
authority over proposed subdivisions, which
agreement shall be published once a week for
two consecutive weeks in a newspaper of
general circulation in the county and
affected municipality and such agreement
shall thereafter have the force and effect
of law."

We assume here that no issue is raised under Code of Alabama
1975, § 11-24-5.

It appears that Section 11-24-6 simply authorizes the
county and the affected municipality to decide what portion of
the land lying outside the police jurisdiction, but within the
five-mile limit (Section 11-52-30), will be under the
jurisdiction of the municipal planning commission and what
portion will be under the jurisdiction of the county. We do
not think that Section 11-24-6 lessens or negates any of the
requirements of Section 11-52-30.

The fourth part of your gquestion is:

What other functions of government may be
exercised by municipalities within the
five-mile extraterritorial area other than
subdivision regulations? For example, an
exercise of building inspection collection
of building permit fees, etc?

Baldwin County is unique in that the county has special
powers of zoning and regulation not generally authorized for
other counties in the state. Perhaps we can best answer the
fourth part of your question by summarizing the holding of the
Alabama Court of Civil Appeals as found in the annotations
following Code of Alabama 1975, § 11-52-31 (Pocket Part) as
follows:

"Section 11-52-30(b) grants the county
the authority to approve plats within the
extraterritorial jurisdiction of a municipal
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planning commission; but after the plat
has been approved, the municipal
planning commission has exclusive
jurisdiction over development of the
subdivision, pursuant to § 11-52-36 and
a regulation requiring issuance of
building permits falls within the
authority of the municipal planning
commission to adopt regulations
governing the subdivision of land
within its jurisdiction. City of
Robertsdale v. Baldwin County, 538
So.2d 33 (Ala.Civ.App. 1988)."

CONCLUSION

The provisions of Code of Alabama 1975, § 11-24-6, do not
permit counties and municipalities to alter the requirements of
Code of Alabama 1975, § 11-52-30.

I hope this sufficiently answers your question. If our
office can be of further assistance, please do not hesitate to
contact us.

Sincerely,

JIMMY EVANS
Attorney General
By:

JAMES R. SOLOMON, JR.
Chief, Opinions Division
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