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Section 5 of Act 90-735 (1990
Regular Session) does not
prohibit local board of
education from using state
funds to contract with
independent contractor where
said independent contractor
would be paid an established
fee and there would be no
direct payment from local board
for salaries of personnel
employed by said independent
centractor.

Dear Ms. Aune:

This opinion is issued in response to your request for an
opinion from the Attorney General.

QUESTION

May a local board of education use state
funds to retain the services of an indepen-
dent contractor to provide certain services
to a school system? For example, may
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state funding be used to retain the services
of a janitorial firm where the syster would
pay the firm an established fee, and there
would be no direct payment from the local
board for salaries of any personnel employed
by this firm? '

FACTS AND ANALYSIS
Section 5 of Act No. 90-735% (1990 Regular Session),

commonly known as the 1990-1991 Alabama Special Education Trust
Fund Act, provides:

"No funds provided herein for the public
schoolgs, including funds for Other Current
Expenses and salaries of the Minimum Program
and Financial Assistance Program and/or for
Support personnel salaries, shall be used
for the payment of any salaries of personnel
not under the direct control, employment,
and supervision of local boards of educa-
tion."

We note that in
¢+ 465 So.2d 428, 430 (Ala.Civ.App. 1985), the court
cited the definition of "salary" as being "a stated compensa-
tion amounting to so much by the year, month, or other fixed
period, to be paid . . . for the performance of official duties
or the rendering of services of a particular kind. . . .»

Because you state that the board of education intends to
retain the services of an independent contractor, which would
hire and supervise its own emplovees to provide the contracted
service and because the funds paid to said independent
contractor would not constitute the payment of "salaries" of
the independent contractor’s employees, it is the opinion of
this office that in such a factual situation, the board of
education would not be using the funds in question for the
"payment of salaries of personnel not under the direct control,
employment, and supervision of local boards of education," and
thus, Section 5 of Act No. 890-735 (1990 Regular Session) would
not prohibit such an expenditure.



Honorable Constance S. Aune
Page 3

no direct payment from the local board for salaries of
personnel employed by said independent contractor.

I hope this sufficiently answers your question. If our
office can be of further assistance, please do not hesitate to
contact us,

Sincerely,

JIMMY EVANS
Attorney General
By:

JAMES R. SOLOMON, JR.
Chief, Opinions Division
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