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Municipalities - Sales Tax

City may collect sales or use tax
when title passes to purchaser
within its taxing jurisdiction.
Mere delivery may not provide
sufficient nexus to require
seller to collect city sales and
use tax.

Dear Ms. Windham:

This opinion is issued in response to your requeét for an
opinion from the Attorney General.

QUESTIONS

1. When a customer orders and pays for
goods sold by a business within the
jurisdiction of the city requesting that the
same be delivered outside said jurisdiction,
is sales tax due the city?

2. When a customer orders and pays for
goods sold by a business outside the
jurisdiction of the city and has such goods
delivered by the seller into such jurisdic-
tion, is sales tax due the city?

3. When a customer within the city’s
Jjurisdiction orders goods by telephone from
a business outside said jurisdiction for
delivery within said jurisdiction, with
payment upon delivery, is sales tax due the
city?
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FACTS AND ANALYSIS

Your request for an Attorney General’s opinion concerns
basically three fact situations. In each of the situations
presented, you have requested whether the City of Satsuma may
collect sales tax on the transaction.

The first situation involves a florist shop located in
Satsuma where a customer walks in off the street and pays for
flowers and requests that those flowers be delivered outside the
City of Satsuma. The next situation involves building materials
or furniture that is ordered and paid for outside the City of
Satsuma but is delivered in the City of Satsuma. The final
situation involves a pizza parlor located in another town that
receives a telephone order from a resident of the City of
Satsuma. The pizza is delivered to the purchaser in the City of
Satsuma and paid for at the time of delivery.

In your first question, involving the florist shop, there is
no sales tax due the City of Satsuma. Where the flowers are sold
to the customer and, as part of the sales agreement the florist
is required to deliver the flowers outside the City of Satsuma,
the transaction is exempt from the City of Satsuma sales tax.

The title to the flowers does not pass to the purchaser until the
point of delivery, even though the flowers are presented as a
gift to a third party. The risk of loss remains in the seller
until he completes his portion of the sales agreement by
delivering the flowers to the third party. The Uniform Commer-
cial Code as enacted by the Alabama Legislature addresses the
passage of § 7-2-401, Code of Alabama 1975. Since title to the
flowers does not pass until they are delivered, flowers delivered
outside the taxing jurisdiction of the City of Ssatsuma would be
exempt from the City of Satsuma sales tax.

In your second question, involving building materials or
furniture, ordered and paid for in another town but delivered
into the City of Satsuma, the City of Satsuma use tax would be
due if the delivery is a condition of the sale. This is
consistent with the situation involving the delivery of flowers
by the florist. However, there may or may not be sufficient
nexus with the City of Satsuma to require the seller to collect
the tax.

In your third question, inveolving the pizza parlor, the piz:za
is ordered by telephone by a resident in satsuma and the pizza
parlor delivers the pizza to the Satsuma resident and is paid at
the time of delivery. This situation is very similar to the one
invelving building materials or furniture delivered into
Satsuma. The transaction is subject to the City of Satsuma sales
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or use tax; but, in either case, it may not be possible to impose
the duty to collect the tax upon the seller of the building
materials or the pizza.

The United States Supreme Court has held that delivery of
merchandise into a taxing jurisdiction by a seller does not
provide a sufficient nexus with the taxing jurisdiction to impose
the sales or use tax on the seller. However, if the seller has a
physical presence, such as another store location or salesman
soliciting orders within the taxing jurisdiction, the seller may
be required to collect sales and use tax due the taxing jurisdic-

tion. See Miller Brothers v. Maryland, 347 U.s. 340; Complete
National Bellas Hess

Auto Transit, Inc, v. ady, 430 U.S. 274;
V. Department of Revenue, 386 U.S. 753.

We note that, under § 11-51-90, Code of Alabama 1975, a city
can impose a license for delivery of property within the city,
although the transportation may begin outside of the city.
Sanford Service Co. v. City o Andalusia, 55 So.2d 856 (1951).
Again, there is a question of hnexus, but the courts have applied
a less strict test to the question of nexus when dealing with a
business or privilege license than with sales or use tax.

CONCLUSION

The City may collect sales or use tax when title passes
within its taxing jurisdiction. While mere delivery of merchan-
dise into the city may or may not provide a sufficient nexus to
require the seller to collect the city sales and use tax, it may
provide a sufficient nexus for the imposition of a business
license.

I hope this sufficiently answers your questions. If our
office can be of further assistance, please do not hesitate to

contact us.
Sincerely,

JIMMY EVANS
Attorney General

By:

JAMES R. SOLOMON, JR.
Chief, Opinions Division
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