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Dear Sheriff Richards:
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Sheriffs ~ Civil Procedure -
Service of Process - Police
Officers

Auxiliary deputy sheriff who has
not met requirements of the Peace
Officers Standards and Training
Act, but who has been provision-
ally appeinted to the law
enforcement position, may, before
completing the necessary
training, deliver service of
process for sheriff pursuant to
Rule 4.1, Alabama Rules of Civil
Procedure. A municipal police
officer does not have authority
to deliver service of process for
sheriff pursuant to Rule 4.1.
Service of process may be
delivered by person other than
sheriff or his authorized
deputies if that person is
designated by an order of a court
to do so in a particular civil
action.

This opinion is issued in response to your request for an
opinion from the Attorney General.
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QUESTIONS
1. May a volunteer, auxiliary deputy

sheriff serve civil court papers under the
authority provided by Rule 4.1, Alabama
Rules of Civil Procedure?

2. May a city police officer who is not
employed as a deputy sheriff and not sworn
as a deputy sheriff perfect service of civil
papers as contemplated by Rule 4.1, Alabama
Rules of Civil Procedure?

T AN. SIS

The methods of service of process are set forth in Rule 4.1,
Alabama Rules of Civil Procedure. Rule 4.1(b) (1) and (b)(2)
state:

"(b) Delivery by a process server.

"{1) BY SHERIFF OR CONSTABLE. When
pProcess issued from any court subject
to the provisions of these rules is to
be delivered personally, the clerk of
the court shall deliver or mail the
Process and sufficient copies of the
process and complaint, or other
documents to be served, to the sheriff
or constable of the county in which the
party to be served resides or may be
found. '

"(2) BY DESIGNATED PERSON. As an
alternative to delivery by the sheriff,
process issuing from any court governed
by these rules may be delivered by the
clerk to any person not less than 18
years of age, who is not a party and
who has been designated by order of the
court to make service of process."

In prior opinions this office held that pursuant to Rule
4.1, A.R.C.P., the only persons authorized to serve civil
process are sheriffs, deputy sheriffs, constables and persons
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designated by a court. Opinion to Honorable Jessie O. Bryan,
District Attorney, 2nd Judicial Circuit, under date of
October 27, 1981, and opinion to Honorable J. Harold Richards,
Sheriff, DeKalb County, under date of November 18, 1981. 1In
the opinion to Honorable Jessie O. Bryan, cited above, we
stated:

"Thus the only person in the Sheriff’s
Office who could serve process would be the
Sheriff or an individual deputized by the
Sheriff and having the authority of the
Sheriff. Such an individual would have to
meet the requirements of the Peace Officers
Standards and Training Act. Code o labama
1975, § 36-21-40(4)."

According to your request, the auxiliary deputy sheriff has
not completed the Peace Officers Minimum Standards Training
course. We note that a person may be appointed to a law
enforcement position provided that the person completes such
training within nine (9) months of his appointment as a law
enforcement officer. (Code of Alabama 1975, § 36-21~46(a) (3).
This office has also held that a person can perform all duties
assigned to him as a law enforcement officer while serving
under a provisional appointment and before completing the
necessary training. Opinion to Honorable W. H. Mullins, Mayor,
Town of Kinston, under date of February 20, 1985. Accordingly,
if the auxiliary deputy sheriff has been provisionally
appointed, he may deliver service of process for the sheriff
prior to completing the Peace Officers Minimum Standards
Training course. :

In response to whether a police officer can perfect service
of process for the sheriff, the answer is no. This office has
stated in a prior opinion that a municipal police officer has
no authority to deliver service of process unless he has been
designated to do so by an order of the court in each civil
action in which the officer is to deliver service. Opinion to
Harold Richards, Sheriff, DeKalb County, under date of
December 11, 1990, and Rule 4.1(b)(2), A.R.C.P.

CONCLUSION

An auxiliary deputy sheriff who has not met the require-
ments of the Peace Officers Standards and Training Act, but who
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has been provisionally appointed to the law enforcement
position, may, before completing the necessary training,
deliver service of process for the sheriff pursuant to Rule
4.1, Alabama Rules of Civil Procedure. A municipal police
officer does not have the authority to deliver service of
process for the sheriff pursuant to Rule 4.1. Service of
process may be delivered by a person other than the sheriff or
his authorized deputies if that person is designated by an
order of a court to do so in a particular civil action.

I hope this sufficiently answers your questions. If our
office can be of further assistance, please do not hesitate to
contact us,

Sincerely,

JIMMY EVANS
Attorney General

By:
JAMES R. SOLOMON, JR.
Assistant Attorney General
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