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Sheriff may be activated for
service in Alabama Army
National Guard.

If conditions of

Alabama 1975, § 36-8-2 are met,
sheriff who is activated for
service in Alabama Army
National Guard prior to
entering upon discharge of his
duties and prior to taking ocath
of office would be entitled to
protections of ma
1975, § 36-8-1, et seq.

In the event sheriff is
activated under conditions set
forth in § 36-8-2, § 36-8-3(a)
provides for appointment by
governor of temporary acting
official.

Amendment No. 255 to
Constitution of Alabama of
1501, also known as "Posey
Amendment," would not affect
application of § 36-8-1, et
Sed., to questions raised.

Dear Senator Bedford:

This opinion is issued in response to your request for an
opinion from the Attorney General.
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QUESTIONS

1. Is an elected sheriff deployable and/or
activated in the Alabama Army National
Guard for service?

2. When and where does the sheriff-elect
take office if he/she is deployed and
would he/she have to be in his/her home
county to be sworn into office?

3. Does the sheriff-elect have to have a
replacement if he/she is activated and,
if so, who would it be and how is it

determined?

4. In Winston County, does the "Posey
Amendment" affect the process any
differently?

FACTS AND ANALYSIS
Code of Alabama 1975, § 36-8-2 provides in pertinent part:

"The office of any official . . . of
any county . . . of the state of Alabama who
has heretofore entered or who shall
hereafter enter the military service of the
United States, whether voluntarily or as a
result of being called, drafted or requested
to do so or not, at a time when there is an
existing state of war between the United
States of America and any other country or
when a state of national emergency has been
declared to exist by the president of the
United States shall not be deemed vacated by
reason of such service, nor shall such
service be deemed an acceptance of or the
holding of an office of profit under the
United States within the purview of section
280 of the Alabama Constitution of 1901."
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Moreover, § 36-8-1 defines the term "military service of
the United States" to include "any reserve or auxiliary
component® of the U.S. Army, Navy, Air Force, Marine Corps or
Coast Guard.

In light of the wording of § 36-8-2, supra, it is clear
that a county official such 4S a sheriff may be deployed and/or
activated for service in the Alabama Army National Guard.

Before answering your next questions, it is necessary to
address the threshold issue of whether there is currently "an
existing state of war between the United States . . , and any
other country" or whether "a state of national emergency has
been declared to exist by the president of the United States."

war and the president has not declared that a state of national
emergency exists concerning the Persian Gulf crisis.

We note that in an opinion rendered under date of
December 29, 1950, appearing in Quarterly Report of the
Attorney General, Vol. 61, p. 81, this office stated that the
emphasis of what is presently codified as ma 1975,
§§ 36-8-1, et seq., was "placed on securing to a county
official his right to a public office when he entered the

We further stated, "(vliewing retrospectively the situation
existing at the time of the . . . statute in question, it is
not difficult to conclude that such was the letter and spirit
of the statute, and that no technical application of the term
‘an existing state of war’ should militate against the rights
sought to be secured by that enactment."

In light of our holding in said prior opinion, it is the
opinion of this office that a person who has been elected

Guard the Persian Gulf crisisg would be entitled to the
protectidns afforded under Code of Alabama 1975, § 36-8-1, et

seq.

With regard to your second question, we note that Code of
Alabama 1975, § 36-2-10 provides as follows:
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"All county officers and officers
chosen for any portion or district of a
county shall be authorized to exercise the
duties and functions of the office to which
they are elected after they shall have
received certificates of their election as
provided by law whether they have received
their commissions or not, but such officers
shall first give the bond, if any, required
by law and take the ocath of office
prescribed by the Constitution."

Thus, in response to your inquiry as to when a sheriff
takes office, based on § 36-2-10, it is our opinion that a
sheriff takes office after he has received a certificate of
election and after he has given any required bond and has taken
the oath of office prescribed by the state Constitution.

With regard to the second part of your second question, we
have found no constitutional or statutory provision which
requires that a sheriff would have to take the ocath of office
in his home county. Article XVI, Section 279 of the
Constitution of Alabama of 1901 provides the particular ocath to
be taken by a sheriff prior to entering upon the execution of
the duties of office, and while that section states that said
oath may be administered "by the presiding officer of either
house of the legislature, or by any officer authorized by law
to administer an oath," said section does not specify where the
ocath must be taken.

We further note that § 36-4-4 provides as follows:

"Judges of other inferior courts and
whos e d -]
must, unless
otherwise provided, file such oath and
certificate in the office of the judge of
probate of their respective counties.n
- (Emphasis added.)

In light of the foregoing constitutional and statutory
provisions, it is the opinion of this office that the sheriff’s
oath may be administered by any officer authorized by law to
administer an oath and, thereafter, the oath shall be filed in
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the probate judge’s office in the county where he was elected.
It is further our opinion that the cath would not have to be
administered in the sheriff’s home county.

We would further point out that 1975,
§ 36-8-6 provides that, "[t]his chapter shall apply to all
officials heretofore or hereafter elected at any special or
general election, whether or not they have entered upon the
discharge of their duties." Hence, if the conditions of
§ 36-8-2 are met, an elected sheriff who is activated for
service in the Alabama Army National Guard prior to entering
upon the discharge of his duties and prior to taking the ocath
of office would be entitled to the protections afforded under

Code of Alabama 1975, §§ 36-8-1, et seq.
In response to your third question, Code of Alabama 1975,

§ 36~8-3(a) provides as follows:

"(a) The officer or board who has the
power to appoint to vacancies in such office
or, if there is no such officer or board
having the power to fill vacancies provided
by law, then the governor, upon being
advised in writing by an elected or
appointed official of the state of Alabama
that such official has or will enter the
service of the United States and desires to
avail himself of the privileges and immunity
granted by this chapter or upon failure of
such official to so advise the appointing
authority within a period of 30 days after
his entry into the service, shall have the
power to appoint a temporary acting official
who shall be clothed with all the powers,
privileges and duties reqularly exercised by
the official in whose place he is acting.
Such temporary acting official shall receive
the same compensation, payable in the same

~Ianner and from the same source as the
official in whose place he is serving."
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Pursuant to § 36-8-3 the governor would have the power to
appoint a temporary acting official to serve during the
sheriff’s military service.

With respect to your last question, the "Posey Amendment"
to which you refer is Amendment No. 255 to the Constitution of
Alabama of 1501 and reads as follows:

"The legislature shall not pass a
special or local law affecting Winston
county or any city, town, village, district,
or other such political subdivision of the
county, unless the operation of such law
shall be approved by a vote of the duly
qualified electors of such county, city,
town, village, district, or other political
subdivision of the county, at an election
held for such purpose, in the manner
prescribed by such law."

It is the opinion of this office that Code of Alabama 1975,
§§ 36-8-1 through -6 would not be a "special or local law
affecting Winston County or any city, town, village, district,
or other such political subdivision of the county," and hence,
the Posey Amendment would not come into play.

CONCLUSION

A sheriff may be activated for service in the Alabama Army
National Guard.

If the conditions of Code of Alabama 1975, § 36-8-2 are
met, a sheriff who is activated for service in the Alabama Army
National Guard prior to entering upon the discharge of his
duties and prior to the time of taking the oath of office would
be entitled to the protections of Code of Alabama 1975,

§ 36-8-%; at seq.

e
In the event a sheriff is activated under the conditions
set forth in § 36-8-2, § 36-8~3(a) provides for the appointment
by the governor of a temporary acting official.

Amendment No. 255 to the Constitution of Alabama of 1901,
also known as the "Posey Amendment,”" would not affect the
application of § 36-8-1, et seq., to the questions raised.
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I hope this sufficiently answers your questions. If our
office can be of further assistance, please do not hesitate to
contact us.

Sincerely,
DON SIEGELMAN

Attorney General
By: < ‘

(ML ams” Pirrpm

WILLIAMS BROWN
ssistant Attorney General
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