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An employee who elects the joint
and survivor spouse option may not
revoke his election after
retirement.

Dear Mr. Cunningham:

The Attorney General is in receipt of your request for
an opinion wherein you pose a question concerning the City of
Dothan's retirement system. The question you pose is:

"...whether an employee who elected to take the
joint and survivor spouse option upon his re-
tirement, may after the effective date of his
retirement, cancel the option."

The City of Dothan's current retirement system is
governed by Act No. 543, Regular Session 1977. This Act in
Section 6 accords eligible individuals to certain service
retirement benefits. 1In Section 6(8)(b) the joint and
survivor spouse option is set out. This option is designed
to let an eligible member designate his spouse as his
contingent pensioner. 1In Section 6(8)(b)(c) the method of
electing this option is discussed. This subsection allows an
employee to elect the joint and survivor spouse option if his
election is filed between 30 and 90 days prior to his
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eligibility for retirement. This section specifically states:

During this period preceding the employee-member's
eligibility retirement date, the option may be
elected, changed or revoked by the pensioner if
the spouse 1is deceased, and/or only with the ap-
proval of the Pension Board.

It is the opinion of the Attorney General that Section 6(8)(c)
precludes changing the option once the employee-member has
retired since no change in election is allowed except that
provided by Section 6{(8)(d). The basis of this opinion is the
clear and unequivocal wording of the statute. This is
particularly true in light of Section 6(8){d) which set out
circumstances which would avoid results that would be unduly
harsh upon the employee-member. The fact that an employee
changes his mind after retirement is not one of those harsh
results that the statute attempts to avoid.

Therefore, the answer to your specific question is that it
is the opinion of the Attorney General that an employee-member
may not cancel the elected joint and survivor spouse option
after retirement.

If we may provide you with any further infomation
concerning this matter please feel free to contact this office
at any time.

Sincerely vyours,
CHARLES A. GRADDICK

Attorney General
By:

RICHARD N. MEADOWS

Assistant Attorney General
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