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Mr. Frank D. Wilkes

Department of Veterans Affairs
P. O. Box 1509

Montgomery, AL 36192-3701

Veterans Affairs - Veterans
Benefits - Colleges &
Universities

A child cannot receive
additional educational benefits
under Code of Alabama 1975,
§31-6-4, even if he or she
qualifies under more than one
parent.

Dear Mr. Wilkes:

You have requested an opinion of this office concerning
whether a person qualified to receive educational benefits
under Code of Alabama 1975, §31-6-4, may under certain circum-
stances be entitled to more than the benefits enumerated in the
cited code section. Specifically you have asked if it is
possible for a claimant to receive "duplicate benefits" if they
meet eligibility requirements under "both his/her deceased
father and step—-father".

Code of Alabama 1975, §31-6-4 provides for 36 months of
financial assistance to a qualified applicant attending a
college, university, or trade school., The assistance waives
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the payment of any tuition, fees or textbooks at any Alabama
institution for higher education and Alabama trade schools.

In making these provisions, the legislature was attempting
to help the children of prisoners of war; veterans killed in
the line of action; veterans who subsequently died of
disabilities incurred as a result of military service; and/or
veterans permanently disabled to a significant degree as
established by the United States Veterans Administration. The
legislature rightfully recognized the need to assist the
children of those who have given their lives, health or freedom
for the protection of their country.

The legislature did not, however, contemplate the
possibility that one claimant could get more than the 36 months
of assistance as provided for in the statute. TIn establishing
the criteria and limits of assistance, the legislature
apparently intended that the benefits be allotted to a
qualified claimant on a one-time-only basis.

Based upon these facts, it is the opinion of this office
that an otherwise qualified beneficiary of educational
assistance under Code of Alabama 1975, §31-6-4, may only
receive those benefits within the limits of the statute and may
not claim eligibility under more than one parent.

Sincerely yours,

CHARLES A. GRADDICK
ATTORNEY GENERAI
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RUSSELL C. STODDARD
ASSISTANT ATTORNEY GENERAL
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