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Veterans Affairs - Military
Affairs - Education -
Survivor's Benefits

Only children of those killed,
dying in line of duty, listed
as missing in action, perm-
anently, totally disabled or
Vietnam War prisoners of war
are entitled to educational
benefits under Code of Alabama,
1975, § 31-6-4.

We have received your recent request for an opinion
from the Attorney General. Your questions were as

follows:

l. I was a prisoner of War during the
Korean Conflict and was listed as
Missing in Action for more than 60
days. Are my children entitled to
educational benefits as authorized by
Code of Alabama 31-6-4 (1)?

2. Why would a child whose father or
mother is a prisoner of War while
serving as a member of the Armed Forces
in the Vietnam War period be entitled
to educational benefits when the child
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whose father or mother is a Prisoner
of War while serving as a member of
the Armed Forces in World War II or
the Korean Conflict not be entitled to
the same benefits?

3. I am a 30 percent disabled veteran of
the Korean Conflict and my children
are not authorized educational
benefits as provided by the Code of
Alabama 31-6-6 (C), however, the wife
or child of any Veteran of World War
IT who receives 20 percent disability
is entitled to the benefits as
provided in referenced section of
Code. 1Is this not discriminatory
against Veterans of the Korean
Conflict and Vietnam Conflict and
unconstitutional?

Your answer to question (1) is negative. Code of
Alabama, 1975m § 31-6-4(1) reads as follows:

Any child whose father or mother:

(1) Was killed or died in line of
duty or is listed as missing in action
or whose death or permanent total
disabilities were service-connected ,
while serving as a member of the armed
forces; ...

This section refers to death, permanent total disability,=—. . . .._:..

or “is listed as missing in action." If the parent meets

any of these qualifications, then their children would be ..
entitled to benefits. This section describes situations

in which there is either no parent available due to . . - — ..

. service related death or no parent capable due to _service  _. .
related total, permanent disability to provide such e
benefits for the child. There is no stipulation in this -_ - S
section regarding the conflict in which these events must - - -
have taken place. ' The use of the present. tense —-— "ig" —— _ ER.
related to missing in action implies that one-is still== - - -
missing and-listed as such. It appears that your: - -
children would not qualify under this section since you- =

are not presently listed as missing in action and your

disability is not total.
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Regarding your question (2), there is no specific
conflict named except to include the Vietnam War. The
stipulation is that one have met the qualification "while

serving as a member of the armed forces." There are
requirements spelled out as to when these benefits must be
initiated -- prior-to the child's twenty-sixth birthday.

If one qualified under death or missing in action, then -
the child would have had to be in existence at the time of
death or listing and no doubt all those from World War II
or the Korean conflict would be past age 26 now.

In answer to question (3), we would point out that
the determining factor in § 31-6-6 (C) is the percentage
of disability, rather than the conflict in which it
occurred. Additionally, we are not in a position to
declare a statute or any section thereof unconsitutional.
That is an issue to be determined by a court.

We hope this information will assist you. If we may
be of further service, rlease contact us.

Sincerely,

CHARLES A. GRADDICK
Attorney General .

By-

[

 PEGGY SCHMITZ .- . i TE e L
Assistant Attorney General - -
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