JAMES R. SOLOMON. JR.
DEPUTY ATTORNEY GENERAL

WILLIAM M. BEKURS, JR.
EXECUTIVE ASSISTANT

WALTER 5. TURNER
CHIEF ASSISTANT ATTORNEY GENERAL

JANIE NOBLES
ADMINISTRATIVE ASSISTANT

Mary L. Goodwin
Executive Director

ERAL

CHARLES A. GRADDICK
ATTORNEY GENERAL
STATE OF ALABAMA

¥3-00/79

ADMINISTRATIVE BUILDING

FEB 8 1983 64 NORTH UNION STREET

MONTGOMERY, ALABAMA 361 30
AREA (205) 834.5150

Alabama Real Estate Commission

750 Washington Avenue
Montgomery, AL 36130

Dear Mrs. Goodwin:

Real Estate Commission - Licenses
and Permits - Security

Securities company offering for
sale within Alabama, for a
commission, an interest in real
property as an investment may be
required to be licensed both under
the Alabama Real Estate License
Law, and the Securities Law.

Section 40-12-150, Code, does not
preclude the applicability of the
Real Estate License Law to a
securities company offering for
sale within Alabama real property
located outside of Alabama.

Securities broker may cooperate
with real estate broker in
handling the transactions
involving in the sale of _
securities which include the sale
of real estate, and vice versa.

You have requested of this office an opinion respecting
the following gquestions:

1. 1Is an Alabama Real Estate License required to
be held by a registered securities company or

its agents

in

order for that securities

i

i
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company to sell, or negotiate the transfer
of, within Alabama, an interest in real
property located outside the State of Ala-
bama when such interest is essentially an
investment interest?

2, Does the applicability of Section 40-12-150
of the Code of Alabama 1975, as amended,
preclude the applicability of the Alabama
real estate license law (Section 34-27-1, et
seqg., Code of Alabama 1975, as last amended)
to a securities company, which is, for a
commission, selling, or negotiating the
transfer of, within Alabama, real property
located outside the State of Alabama?

3. If a real estate 1license is required in
order for the agent of a registered secur-
ities company to, for a commission, sell, or
negotiate the transfer of, within Alabama,
an interest in real property located outside
Alabama, and if such interest is integrated
into a larger investment interest which in-
cludes regulated securities, must the entire
investment interest be sold by a single
broker possessing both a real estate license
and a securities license, or may the respon-
sibility, and conseguently the commission,
be divided among more than one agent of the
securities company?

The statutes involved in a consideration of these
guestions are the Securities Act of Alabama, §§ 8-6-1, et seq.,
the Real Estate License Law, §§ 36-27-1, et seg., and the
Revenue License Code, §§ 40-12-1, et seqg., Code of Alabama
1975. The specific provisions of each of these statutes which
bear upon these questions are found at §§ 8-6-2(3), (10) and
-(13), 8 8-6-3(a); §§ 36-27-2(a)(2),_§ 36-27-3, § 36-27-30; and

§ 40-12-150, Code, supra.

Under the Securities Act a broker is defined as a dealer
and a dealer is defined as "any person engaged in the business
of effecting transactions in securities for the account of
others or for his own account." Sections 8-6-2(3) and (13).
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The term security is defined as "any note, stock, ...
certificate of interest or participation in any profit-sharing
agreement, ... investment contract...subscription or contracts
covering or pertaining to the sale or purchase of beneficial
interest in title to property, profits or earnings, or any
right to subscribe any of the foregoing or any instrument of
any kind, commonly known as a security.® Section 8-6-2(10).
Section 8-6-3(a) provides that "it is unlawful for any person
to transact business in this State as a dealer or salesman for
securities unless he is registered under this article.”

Under the Real Estate License Law a broker is defined in
§ 24-27-2(a)(2) as "any person who, for a fee, commission or
other valuable consideration, ... lists, sells, purchases,
exchanges, ... leases, options or auctions real estate or the
improvements thereon, or negotiates or attempts to negotiate
any real estate transaction, ..." Section 34-27-3 provides
that:

"It shall be unlawful for any person, part-
nership or corporation who is not a bona
fide citizen and resident and a licensed
broker and licensed salesman in this state
to perform any of the acts regulated by
this chapter; except that a licensed broker
of another state may cooperate with a li-
censed broker of this state ,.."

Section 34-27-30 provides that:

"It shall be unlawful for any person, part-
nership or corporation for a fee, com-
mission or other valuable consideration ...
to list, sell, purchase, exchange, rent,
... lease, option or auction real estate or
the improvements thereon, or to negotiate
or attempt to negotiate any real estate
transaction, ... unless such person, part-

nersh ip or corporation islicensed as—a

broker or salesmen under the provisions of
this chapter or is excluded from the opera-
tion of this chapter by other provisions
hereof."

The pertinent provisions of the revenue statute,
§ 40-12-150 are as follows: "every person who shall sell or
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shall offer to sell in this state any lots or lands situated in
another state ... shall pay an annual license tax to the State
of $500."

The factual situation which gives rise to your questions,
as I understand it, is as follows: A securities company
proposes to offer for sale in Alabama some 400 interests in
a hotel condominium, which interests are coupled with a
mandatory agency agreement for the management of the hotel.
The purchasers of these interests will receive a deed covering
the real property element of the interests. The securities
firm contends that these interests will be marketed as
investment interests and not as the sale of vacation homes or
residences.

It appears to be conceded that the offering in guestion
involves the offer to sell a security. Furthermore, there
appears to be little room for contention that an interest in
real estate is also offered. Reading the reguirements of both
the Real Estate License Law, and the Securities Act, in pari
materia, it is the opinion of this office that the answer to
your first guestion should be affirmative, that both licenses
under the Real Estate License Law, and the Securities Act are
reguired.

Without commenting upon the applicability vel non, of
§ 40-12-150, to the transaction above described, it does not
appear that § 40-12-150 provides an exemption from the
provisions of the Real Estate License Law. However,
§ 34-27-10, includes an exemption for a licensee under the Real
Estate License Law from the provisions of § 40-12-150.

Accordingly the answer to your second question is no.

Considering now your third question, it is clear that both
the Securities Act, and the Real Estate License Law, are
intended to insure the public that those persons acting as
brokers, for securities and real estate, are knowledgeable and
accountable in their activities and representations respecting
transactions in securities and real estate respectively.
possessing a securities license may cooperate with a person
possessing a real estate broker's license in handling the
transactions in guestion, each receiving a commission, as
allowed under the respective licensing statutes, and as agreed
between the licensees in gquestion, the owner, and the
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purchaser, thus, the answer to your third guestion, is that the
responsibility for the transaction in guestion may be divided
between separate licensees under the Securities Act and the
Real Estate License Law.

I trust that the foregoing answers your questions. If

- this office can be of further assistance to you, please 4o not

hesitate to get in touch with us.

s

Yours very ﬁruly,'

CHARLES A. GRADDICK
Attorney General

By

.- PHILTP T. DAVIS

Assistaﬁ&_ﬁ}torney General

CAG/PCD/pm




