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Honorable Patrick H. RBoone
City Attorney for Vestavia Hills
Perdue, Johnson, Boone & Johnson
Attorneys and Counselors at Law
1312 City Federal Building
Birmingham, Alabama 35203

Municipalities - Zoning -
Landscaping

If City of Vestavia Hills
rezones to require buffer
Zones, the rezoning require-
ments can be applied only
prospectively.

Dear Mr. Boone:

Reference is made to the request by the City of
Vestavia Hills for the opinion of the Attorney General
regarding the rezoning of a certain district in that City.

You specifically asked the following question:

"If the City of Vestavia Hills rezones
all of the 45 acres to an 0-2 zoning
classification, may it legally and
constitutionally require the owner to
provide landscaped buffers, even though
such buffers are not required under the
City or County zoning ordinance?"
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In your letter you stated that the forty-five (45)
acres in gquestion was part of an area recently annexed to the
City on which office buildings have been constructed. The
0-2 classification allows office park districts but does not
require buffer zones.

Your question is to be answered in the negative.

While a buffer zone requirement in zoning ordinances
has been upheld asg constitutional, the city cannot require
buffers unless they are required as part of the city's zoning
ordinance. 1In other words, unless your city's ordinance
relating to 0-2 zones requires buffers, buffers may not he
required in areas zoned 0-2 without amendment of the
ordinance. Further if the ordinance were amended and the
area in guestion rezoned 0-2, buffers could not be required
where buildings already exist in the "buffer" area. The
amendnents could not be applied retroactively against owners
of pre-existing non-conforming property unless non-—
conformance is abandoned, discontinued or relinquished by the
owners or otherwise substantially destroyed. See McDuillin,
Municipal Corporations Zoning §25.191 et sedq.

If our office can he of further assistance, please let
us know. '

Sincerely,

CHARLES A, GRADDICK
Attorney General
BY-
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LYNDA F. KNIGHT /

Assistant Attorney General
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