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Taxation - Exemptions - Mortgage Tax

No mortgage recordation tax should be charged
on a mortgage in which a YMCA is the
mortgagee, as (Code of Alabama 1975, §40-9-9
exempts YMCA's from payment of all privilege
taxes.

Dear Mrs. Green:

Reference is made to your letter of August 16, 1982, in which you request
the opinion of this office as to whether a mortgage tax must be paid when a
YMCA borrows money from a national bank and secures the indebtedness with a
real estate mortgage which is filed in the probate office, inasmuch as Code of
Alabama 1975, § 40-9-9 '"exempts YMCA's from ad valorem taxes and from the
payment of any and all state, county and municipal taxes, licenses, fees and
charges of any nature whatsoever, including any privilege or excise tax
heretofore or hereafter levied by the State of Alabama or any county or any
municipality thereof", and Code of Alabama 1975, § 40-22-2 "imposes a privi-
lege tax for the filing of a real estate mortgage".

since, as you correctly stated in your letter, § 40-22-2 imposes a privi-
lege tax, the clear language of § 40-9-9, wherein it states that YMCA's "are
exempt from the payment of any and all state, county and nunicipal taxes,
licenses, fees and charges of any nature whatsoever, including any privi-
lege or excise tax heretofore or hereafter levied by the state of Alabama or
any county or municipality thereof" [emphasis added], would seem to exempt
YMCA's from payment of mortgage recordation tax. Therefore, it would appear
that no mortgage tax should be charged on a mortgage in which a YMCA is the
mortgagee. '



I trust that the above is sufficient to answer your questions.
Yours very truly,

CHARLES A. GRADDICK, Attorney General
By~
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MELISSA C. BOWEN
Assistant Attorney General
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