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Dear Dr. Kelley:

Board of Examiners in
Psychology -~ Licenses and
Permits - Psychology

The "substantial equivalency"
standard does not apply to
applicants who had applied for
licensure but who had not been
approved at the effective date
of Code of Alabama 19275,
§34-26-41, as amended.

The Office of the Attorney General has received your
opinion request concerning the amendment to Code of
Alabama 1975, §34-26-41. Section 34-26-41, which deals
with the gqualifications of applicants, was amended as

follows:

.{3) He has received a

doctorate degree in psychology
from an educational institution
accredited and recognized by
national and regional accredit-
ing agencies as maintaining
satisfactory standards. ex,-in-
tieu-of-said-degree;-a
doctorate-degree-in-a-cloesely
atiied-field,;-if-the-£xrainding
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received-therefore-ic-cub-
stantially-similar-io-that
required-of-deociorates-obtained
from-departments-of- peychologys

You state in your request that at the effective date
of the amendment there were a handful of applications
being processed, some of which might arguably have
qualified under the "substantial equivalency"” clause. In
light of such, your question is:

Which standard should be applied to
those applicants who had already
applied when the law changed?

Act No. 82~152, which amended §34-26-41, provided
that:

This Act shall become effective
immediately upon its passage and
approval by the Governor, or upon its
otherwise becoming a law. (Emphasis
supplied).

It was approved on March 30, 1982. It is our opinion
that as of March 30, 1982, all applications, even those
previously submitted but not approved, were subject to
the qualification requirement in §34-26-41, as amended.
Thus, the handful of applications being processed at the
time of passage of the Act can not legally be processed
under the "substantial equivalency" clause.

I do hope this response sufficiently answers your
inguiry. If, however, we may be of further assistance,
please do not hesitate to contact us.

Sincerely,

CHARLES A. GRADDICK
ATTORNEY GENERAL
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JAN' A. WADE
Assistant Attorney General
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