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Honorable Jim Corley
Judge of Probate

Autauga County

P.O. Drawer 488
Prattville, Alabama 36067

Probate Judges - Juveniles -
Names

Minor child may not sign
petition seeking to have his
name changed without parental
consent.

Parent or parents of minor

child may petition probate

court to change the name of
the child.

Dear Judge Corley:

The office of the Attorney General has received your
opinion request concerning whether and how a minor's name
may be changed.

In your request you state that there is a good deal
of confusion as to whether or not anyone can change a
minor's name except by adoption or legitimation. You
also ask the following questions:
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Realizing that 12-13-1 (10) deals
with name change by anyone filing a
declaration, signed by him. . . . Can
a minor sign a legal document, and
also, Can another person sign it for
him?

To begin with, we have found nothing to prohibit the
change of a minor's name in circumstances other than
adoption or legitimation. Thus, it is our opinion that
pursuant to Code of Alabama 1975, §12-13-1 (10), the
probate court has proper Jjurisdiction over a petition to
change the name of a minor. See, Opinion of the Attorney
General to Mrs. Barbara A. Pippin, under date of November
18, 12980.

Nevertheless, a minor child is under the custody and
control of his parents and cannot sign a petition seeking
to have his name changed without parental consent.
Chandler v. Whatley, 238 Ala. 206, 139 So. 751 (1939).
The parent or parents can, however, petition the probate
court to change the name of the child. See, Opinion of
the Attorney General to the Honorable Thomas A. Snowden,
under date of July 31, 1981.

I do hope this response sufficiently answers your
ingquiry. If we may be of further assistance, please do
not hesitate to contact us.

Sincerely,

CHARLES A. GRADDICK
Attorney General
By-
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JAEN A. WADE
Assistant Attorney General
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