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Honorable Arthur C. Murray
Judge of Probate, Calhoun County

Anniston, AL 36201

Dear

Your

Judge Murray:

request for an opinion from the Attorne

Probate Judges -

ADMINISTRATIVE BUILDING
64 NORTH UNION STREET
MONTGOMERY. ALABAMA 36730

{205 832-5640

HERBERT |. BURSON, JR.

B FRANK LCEBR

RON BOWOEN
JOHN J. BRECKENRIDGE
WiLLiaM L. THOMPSON

ASSISTANT ATTORNEYS GENERAL

~ REVENUE DEPARTMENT

Ad Valorem Taxes - Tax Sales

Judge of Probate is not authorized under Code

of Alabama 1975,

§40-10-29 to execute a deed

to the executor of the estate of deceased
purchaser at property tax sale.

been referred to my desk for reply.

Your

¥y General dated August 4, 1982 has

request for an opinion states in pertinent part as follows:

A question has arisen in my office concerning the issuance
of a tax title deed after the death of the certificate
holder to the Executor under the Last Will and Testament
of the deceased certificate holder.

The question which has arisen is as follows:

"Where the purchaser at tax sale died before
expiration of the period for redemption without
assigning his/her certificate except by his/her
Last Will and Testament, which has been duly
is the Judge of Probate authorized
under 40-10-29, Code of Alabama 1975, to execute
a deed to the Executor of the estate of the
deceased purchaser at tax sale?"

probated,




In my opinion, your question must be answered in the negative. Previous
opinions of this office have held that Section 40-10-29 is a purely statutory
right of the purchaser at a tax sale that is not such property as will pass by
descent and distribution. Quarterly Report of Attorney General, Vol. 59, page
103; See also Alexander v. Savage, 90 Ala. 383, 8 So. 93 (1980). Thus, in the
absence of an assignment of the certificate of purchase by endorsement on the
certificate or by other writing purporting to be an assignment of the part-
icular certificate, a judge of probate is not authorized to execute a deed
either to the decedent's heirs, legatees, or devisees, or te his personal
representative,

Very truly yours,

CHARLES A. GRADDICK
Attorney General, State of Alabama

By-—
(ijkadh‘ -
CHARLES E. CRUMBLEY

Assistant Attorney General
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