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Honorable John C. Ramsey
Tax Assessor, Marengo County
P. 0. Box 515

Linden, AL 36748

Ad Valorem Taxes

House owned by a corporation not Class III
property under Amendment 373, Constitution of
Alabama 1901.

Dear Mr. Ramsey:

In your recent request for an opinion you ask whether a house which is
owned by a corporation and in which a stockholder of the corporation resides
may be assessed for ad valorem taxation as Class III property under Amendment
373 to the Constitution of Alabama 1901. Your question is answered in the
negative. Under Amendment 373, Class III property comsists of "all agricul-
tural, forest and single-family owner-occupied residential property, and
historic buildings and sites”. Section 40-8-1, Code of Alabama 1975 further
defines all residential property as "real property used exclusively as a
single family dwelling by the owner thereof". In order to be considered Class
III residential property for purposes of ad valorem taxation in Alabama, said
property must be occupied as a single-family residence by the owners of the
property. It is a well settled principle of law that a corporation is a
separate legal entity from its stockholders. The property in question is
owned by a corporation which is 2 separate legal entity from the shareholder
who occupies said property. Therefore the property cannot be said to be occu-
pied by its owner as a single family for the reason that the owner is a corpo-
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ration and a corporation cannot be a family. For this reason the property
does not qualify as Class III property.

Sincerely yours,

CHARLES A. GRADDICK
Attorney General

RON BOWDEN

Assistant Attorney General
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