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State Employees - Annual Leave -
Exempt Employees

Employee who has served exclusively
in exempt classification is not
entitled to accumulated leave.

Dear Mr, Dillard:

We have your request for an opinion of this office wherein
you ask whether an employee who has been only in the exempt classi-
fication throughout his career with the State of Alabama with no
leave records having been maintained for this employee is entitled
to be paid accumulated annual leave upon his termination from state
service.

Section 36-26-35, Code of Alabama 1975, provides that persons
who are regularly employed by the State and subject to the Merit
System are entitled to accumulated leave and Section 36-26-19(b),
Code, provides that exempt employees are not subject to the Merit
System.

Based on these sections, it is my opinion that employees
who have served exclusively in the exempt service throughout their
total career with the State would not accumulate annual leave and
therefore would not be entitled to be paid for accumulated annual
leave when they leave the State.
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It should be noted that the foregoing applies only to those
employees who have never served in any classificiation except the
exempt service. There are exceptions for those employees who have
at one time or another served in the unclassified or classified
service, Employees in this category are entitled to accumulate
leave and be paid for such leave when their State service is
terminated. See Section 36-26-10(f), Code of Alabama 1975, and
Section XII, Rule 4 of the Rules of the State Personnel Board.

Furthermore, it is difficult to wake a general ruling in a
technically, legally complicated matter such as this. Each situ-
ation will have to be reviewed and evaluated on an individual basis.
The provisions of Section 36-26-10(b), specifying those employees
who are in the exempt service, must be carefully and precisely
applied to each factual situation in determining whether a parti-
cular individual is in the exempt service. For instance, you refer
to Section 36-26-10(b), Code of Alabama 1975, in relation to certain
employees in the Governor's Office. The only employees in the
Governor's Office in the exempt service are the governor's private
secretary, legal advisor, recording secretary, and those employees
paid out of emergency or contingency funds. All other employees
of the Governor's Office paid from regularly appropriated funds
for the operation of the Governor's Office are in the unclassified
service. See Section 36-26-10(c)(2), Code of Alabama 1975.

I trust that I have sufficiently answered your question.
If our office can be of further assistance, please do not hesitate
to call on us. '

Sinterely,

CHARLES A. GRADDICK
Attorney General
By-
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Assistant Attorney General
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